Банкерите в Италия са притеснени за съдбата на най-старата банка в света, след като референдумът на премиера Матео Ренци не мина и той подаде оставка вчера. Експертите смятат, че възможностите за привличане на капитал от частния сектор за спасяването на финансовата институция вече са минимални.

Експертите в сектора твърдят, че единственото решение е в ръцете на правителството, което може да предотврати колапса на Monte dei Paschi di Siena, като й отпусне спасителен заем, пише CNBC.

Ще се спаси ли от кризата италианската Banca Monte dei Paschi di Siena?

Времето на най-старата банка в света изтича

Финансовата институция трябва да привлече €5 милиарда капитал до края на годината

Вчера пазарите реагираха спокойно на резултатите от вота в европейската държава.

Въпреки това италианските банкери обаче са притеснени, че те ще затруднят сериозно готвената инвестиция от 1 милиард евро на Катар за финансовата институция. Тя е част от плана на ръководството на Monte dei Paschi за привличане на капитал от 5 милиарда долара от частния сектор.

Експерти алармират, че срив на банката ще влоши още вече намалялото доверие на инвеститорите към финансовата система в Италия, която е притисната от 360 милиарда евро лоши кредити.

Първата банка в света направи крачка към спасяването си

Първата банка в света направи крачка към спасяването си

Monte Paschi обяви продажбата на размяна на облигации за 4,3 милиарда евро

В момента специалисти от JPMorgan Chase и Mediobanca, които са съветници на Monte dei Paschi, работят заедно с италианския финансов министър Пиер Карло Падоан, за да убедят Катар да инжектира пари в третата най-голяма банка в европейската страна. Надеждата обаче е малка, като се има предвид, че сделката трябва да бъде завършена до края на тази седмица.

Без инвестицията на Катар най-вероятно и останалите кредитори ще се откажат да участват в плана за спасяването на финансовата институция.

При такъв сценарий банкерите в Италия очакват Monte dei Paschi да получи разрешение от Европейската централна банка (ЕЦБ) за "предпазлива рекапитализация" с участието на държавата, която да инжектира средства в банката.

Какво ще се случи с италианските банки след референдума?

Какво ще се случи с италианските банки след референдума?

Експерти се опасяват от задълбочаване на финансовата криза в страната