Рекапитализацията на закъсалите италиански банки ще бъде изправена пред много препятствия след провала на референдума, предложен от премиера Матео Ренци.

Рейтинговите агенции ще отразят закъснелите плащания към кредитори, като вероятно в началото на следващата година ще има ревизия на кредитния рейтинг на страната. Това смятат икономисти от Barclays.

Министър-председателят на европейската страна Матео Ренци подаде своята оставка, както беше обещал, след като италианците гласуваха с "не" на предлаганите от него конституционни реформи.

Това веднага обърна погледите на пазарите най-старата банка в света Banca Monte dei Paschi si Siena, която е на ръба на фалита. До края на месеца финансовата институция ще трябва да привлече капитал от 5 милиарда долара, за да избегне банкрута си.

По думите на специалистите от Barclays, цитирани от CNBC, съмненията относно бъдещето на проблемните банки растат.

"Резултатът от вота вероятно ще изострят опасенията за италианския финансов сектор и ще дадат отражение върху кредитния рейтинг на страната. Въпреки това ние не очакваме това да стане в скоро време, като вероятно агенциите ще изчакат да видят как ще се развие политическата ситуация в страната", посочват икономистите в свое официално становище, публикувано днес.

Референдумът в Италия може да отпуши нова банкова криза в Европа

Референдумът в Италия може да отпуши нова банкова криза в Европа

За това предупреждава икономист

Италианският банков сектор се "задушава" от лошите кредити на 14 от най-големите финансови институции в държавата, възлизащи на 286 милиарда едро или 301,9 милиарда долара.

През пролетта застрахователните дружества и банките в Италия се съгласиха да създадат спасителен фонд, като средствата в него трябваше да подпомогнат най-закъсалите финансови институции. Анализатори обаче очакват след референдума инвеститорите да се оттеглят.

"Сега инвеститорите ще направят крачка назад, като според тях ситуацията в Италия и в целия Европейски съюз е прекалено волатилна", коментира Марк Грант, който е главен стратег в Hilltop Holdings.

"За Monte Paschi ще бъде много трудно да привлече капитал, както и за регионалните инвестиционни банки. Мисля, че Италия ще има конфликт с ЕС и Европейската централна банка", смята експертът.

След излизането на резултатите от вота в Италия днес еврото стопи стойността си до 20-месечно дъно спрямо долара, а търговците виждат в спада потенциално начало на паритета между двете валути.

Обменният курс на валутата се понижи с 1.5 процента спрямо зелените пари, като достигна стойности от 1. 0506. Експерти очакват спадът на единната валута да се задълбочи.

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

Евентуален отрицателен вот ще донесе несигурност на пазарите