Осем италиански банки са изправени пред риска от колапс в следващите месеци, ако гражданите на европейската страна гласуват с "не" на предстоящия референдум или срещу предлаганите от премиера Матео Ренци конституционни реформи.

Предлаганите промени са свързани с редуциране на ролята на Сената или горната камара на италианския парламент, както и с трансфериране на повече правомощия от местното към централното управление.

Ако вотът е отрицателен, ще има сътресения на пазара, предупреждават банкери. Негативният ефект ще се усети най-много при най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena, заедно с Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche и CariFerrara, пише Business Insider.

Допълнителен тласък на проблемите за пазара може да даде оставката на Ренци, който преди време заяви, че ще напусне поста в случай, че предложенията му за реформи бъдат отхвърлени.

При подобно развитие на ситуацията, Италия ще влезе в период на несигурност в опитите за формиране на ново правителство. Несигурността винаги води след себе си спад на пазарите, което значи, че италианските акции и облигации ще тръгнат надолу.

Първата банка в света направи крачка към спасяването си

Първата банка в света направи крачка към спасяването си

Monte Paschi обяви продажбата на размяна на облигации за 4,3 милиарда евро

Това от своя страна ще даде резултат в отдръпването на инвеститорите, за които ще стане по-неизгодно да влагат капитал в рисковите банки в европейската страна. Редица банкери се опасяват, че евентуален фалит на Monte Paschi ще срине тотално доверието във финансовия сектор.

Милиарди евро лоши кредити "задушават" сектора в Италия. Заради това през април правителството създаде спасителния фонд Atlante, като средствата в него трябваше да подкрепят най-закъсалите финансови институции.

Фондът изкупува лоши заеми от кредиторите и инвестира в техни акции. Идеята е по този начин корпоративното кредитиране да се съживи, а това от своя страна да доведе до растеж на икономиката.