Референдумът в Италия, който трябва да се проведе тази неделя, може да даде началото на нова банкова криза в Европа. Това смята Меган Грийн, която е главен икономист в компанията Manulife Asset Management.

"Според мен най-големият риск е за банковия сектор и той е дори по-голям от този за политическата сфера", смята тя. 

Допитването до народа е свързано с предлагани от премиера Матео Ренци конституционни реформи. Промените предвиждат редуциране на ролята на Сената или горната камара на италианския парламент, както и трансфериране на повече правомощия от местното към централното управление.

"Ако отново има криза в италианския банков сектор, тя не само може да се разпространи из цяла Европа, но и да подкопае основите на банковия съюз, а той е единствената сфера, в която ЕС успя има напредък от 2009 година насам", допълва Грийн, цитирана от CNBC.

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

Евентуален отрицателен вот ще донесе несигурност на пазарите

Според много анализатори кризата в италианската банкова система е възможна, ако инвеститорите решат да спрат да подкрепят най-слабите финансови институции в европейската страна.

През пролетта застрахователните дружества и банките в Италия се съгласиха да създадат спасителен фонд, като средствата в него трябваше да подпомогнат най-закъсалите финансови институции.

Фондът изкупува лоши заеми от кредиторите и инвестира в техни акции. Идеята е по този начин корпоративното кредитиране да се съживи, а това от своя страна да доведе до растеж на икономиката.