Френската банка Societe Generale ще пусне на борсата своя собствена цифрова валута - стейбълкойн, съобщават световните агенции. Така финансовата институция става първата голяма банка в света, която предлага за широк кръг инвеститори цифрови токени.  Третата по големина банка във Франция вече зарочна да търгува на базираната в Люксембург криптоборса Bitstamp собствената си "стабилна монета", наречена EUR CoinVertible.

От Societe Generale заявиха, че тяхната стабилна валута ще бъде изцяло обезпечена с евро.

Стейбълкойните са форма на цифрови пари, които са обвързани с държавни валути и улесняват крипто търговците да купуват и продават на пазара. По-голямата част от търговията с криптоактиви като Биткойн обаче се извършва именно чрез сейбълкойни, обвързани с щатския долар.

1 биткойн вече струва 75 000 лева

1 биткойн вече струва 75 000 лева

Това е най-високото ниво от април 2022 г. досега

Ходът на френската банка бележи значителна стъпка за една традиционна финансова институция в сегмента за търговия с криптовалута, който в момента е доминиран от специализирани фирми за цифрови активи. Стейбълкойните са изправени пред все по-голямо внимание от страна на регулаторите, като през миналия месец Обединеното кралство направи предложения за въвеждане на токените в реалната икономика.

Пазарът на стейбълкойни днес е оценен на $130 милиарда и е доминиран от регистрираната на Британските Вирджински острови стабилна криптовалута Tether и американската Circle, които обаче са изправени пред въпроси относно одитите на резервите, които подкрепят техните токени.

Докато някои големи инвестиционни банки като JPMorgan имат свои собствени стабилни монети, те са достъпни само за малки групи институционални клиенти. За разлика от това, стейбълкойнът на SocGen ще бъде широко достъпен за търговия.

САЩ и Binance се разбраха - какво следва за света на крипто

САЩ и Binance се разбраха - какво следва за света на крипто

Стъпка към предвидимост в целия сектор или огромен риск за най-големия играч в него?