Цените на златото се покачват в петък и може да отчетат повишение за трета поредна седмица. Инвеститорите очакват публикуването на ключови данни за заетостта в САЩ, които ще помогнат на пазарните участници да оценят перспективите пред паричната политика на Федералния резерв.

Според данните от днешната търговия към 10:15 часа българско време, цената на златните фючърси на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 2,9 долара или с 0,16% - до $1843,50 за една тройунция.

На спот пазара златото се търгува по 1838,86 долара за унция, информира

Фокусът на пазара е върху внимателно наблюдавания доклад на Министерството на труда на САЩ за неселскостопанските заплати, който трябва да се излезе по-късно днес.

"По-висок от очакваното темп на растеж на заетостта, както и по-стабилен растеж на заплатите, може да увеличи натиска върху цените на златото", каза Джун Ронг Ип, анализатор в IG, цитиран от Ройтерс.

"Цените на златото се покачват от ноември, подпомогнати от отслабването на възходящото движение на долара и доходността на държавните облигации. През 2023 г. златото вероятно ще остане привлекателен актив за закупуване, но тенденцията на централните банки да затягат политиката си остава източник на риск", добави експертът.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна.

Някои представители на Фед в четвъртък подчертаха ангажимента си да върнат инфлацията до целта на регулатора от 2%. Председателят на Федералния резерв на Луис Джеймс Булард каза, че 2023 г. най-накрая може да донесе известно облекчение в борбата срещу рязко покачващите се цени.

Публикуваните в четвъртък данни показват, че броят на работните места в частния сектор на САЩ се е увеличил повече от очакваното през декември. В същото време броят на първоначалните молби за обезщетения за безработица падна до 3-месечно дъно през отчетната седмица, което говори за продължаващ недостиг на свободни ресурси на пазара на труда. Като се имат предвид представените данни, Фед може да продължи да поддържа агресивен темп на повишаване на лихвите.

Активността на пазара на труда в САЩ остава силна и докато не започне да отслабва, по-нататъшният растеж на цените на златото ще бъде труден, каза Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

Спот цената на среброто добави 0,4% - до 23,31 долара за унция, платината поскъпна с 0,2%, до 1059,88 долара, а паладият се повиши с 0,1% до 1746,63 долара. И трите метала обаче може да покажат спад в края на седмицата.