Руснаците явно имат цял набор предварително разработени протоколи за компенсиране на негативните ефекти от налагането на санкции заради събитията в Украйна. Това си личи от действията и решенията на централната банка на Русия в първите два дни след началото на военната криза.

Още на 24 февруари пресслужбата на централната банка обяви, че разширява списъка на институциите, частни и държавни, които ще рефинансира срещу залог на техни дългови и капиталови (за частните компании) ценни книжа.

В списъка влизат облигациите на федералното правителство, отделни губернии и муниципалитети, както и национални частни компании и банки и чуждестранните поделения на руски дружества като например Роснефт и Лукойл.

Америка опитва да разбие финансовата мрежа на Кремъл. Започна с две руски банки

Америка опитва да разбие финансовата мрежа на Кремъл. Започна с две руски банки

Мерки срещу агресията в Украйна

Освен това са увеличени лимитите по валутни операции като по еднодневните суапи за продажба на долари срещу рубли увеличението е от 3 млрд. на 5 млрд. долара.

Въведен е и еднодневен суап за продажба на евро срещу рубли с дневен лимит от 2 млрд. евро. Лихвата по евровата част на суапа е равна на ESTER плюс 1.5%, а по частта в рубли е основната лихва на Банката на Русия (9.5%) минус 1 процент.

На 25 февруари пресслужбата на Централната банка на Русия обяви, че ще подкрепи всички банки, на които ЕС и САЩ са наложили санкции.

"Банката на Русия и правителството на Руската федерация ще предоставят всякаква необходима подкрепа на банките, които са попаднали под санкциите на западните държави.

По-специално банки, подложени на блокиращи санкции от САЩ: ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка "Финансова корпорация Откритие"; Промсвязбанк и "КБ Россия", срещу които бяха обявени европейски и американски санкции по-рано тази седмица, както и Сбербанк, за които бяха наложени санкции на кореспондентски сметки".

Всички банки са разработили предварително план от мерки за осигуряване на непрекъснато функциониране в условията на санкции и ние оценяваме тези планове като адекватни на ситуацията", пише в съобщението на руската централна банка. По-нататък се обяснява, че всички операции на банките в рубли и в чужда валута ще се извършват както обикновено и клиентите ще имат пълен достъп до своите сметки.

Банките поддържат висок запас на стабилност и имат значителен потенциал за развитие на бизнеса при кредитирането на руската икономика.

Борсите в Русия рязко надолу, Украйна спря търговията с ценни книжа

Борсите в Русия рязко надолу, Украйна спря търговията с ценни книжа

Акциите на "Газпром" и "Лукойл" паднаха с около 35%

По-голямата част от баланса на всяка банка (повече от 80%) е деноминиран в рубли. Заемите в чуждестранна валута се предоставят основно на кредитоспособни руски предприятия, които ще продължат да ги обслужват", се казва в прессъобщението на руската централна банка.

Ден по-рано някои от споменатите в това прессъобщение банки обявиха на своите сайтове, че клиентите им продължават да има достъп до средствата в своите сметки (в това число и валутни) без каквито и да е ограничения.

Също така се уточнява, че платежните картови системи продължават да работят в обичайния си режим и включително и да обслужват плащания с карти на VISA и MasterCard.