САЩ наложиха санкции на руските ВЕБ банк и "Промсвязбанк", съобщи финансовото министерство на страната, след като Москва официално призна за независими два региона в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

"Днешните действия, предприети в координация с нашите партньори и съюзници, стартират процеса по разбиването на финансовата мрежа на Кремъл и способността й да финансира дестабилизираща дейност в Украйна и по света", заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от БТА.

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин
Обновена

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин

Послание от Белия дом към Кремъл

ТАСС цитира "Промсвязбанк, която посочва, че санкциите няма да окажат значителен ефект, тъй като финансовата институция е взела превантивни мерки преди време.

Целият руски банков сектор може да стане обект на санкции, ако Русия продължи инвазията си в Украйна, предупреди междувременно американски представител, цитиран от Reuters.

"Нито една руска финансова институция не е имунизирана, ако тази инвазия продължи", заяви пред репортери служителят. По думите му по-нататъшни атаки срещу Украйна може да доведат до санкции и срещу големите банки Сбербанк и ВТБ.

Мария Захарова: Санкциите са нелегитимни

Мария Захарова: Санкциите са нелегитимни

Под ударите попадна руският парламент

Президентът Джо Байдън обяви днес, че САЩ ще въведат тежки финансови санкции срещу Русия, като заяви, че Москва грубо е нарушила международното право и определи действията й като "началото на руска инвазия в Украйна".

Байдън каза, че ще бъдат наложени още санкции, ако руският президент продължи по-нататък. Наред с ВЕБ банк и военната банка на Русия "Промсвязбанк", новите санкции са насочени и към руския държавен дълг, както и към петима представители на елита, приближени до Путин.

ЕС не наложи санкции на Путин, но удари депутати и военни

ЕС не наложи санкции на Путин, но удари депутати и военни

Общността единна срещу руската агресия