Откакто UBS спаси пострадалия си съперник Credit Suisse преди година, финансовата компания чака да чуе как властите в Швейцария ще защитят от риск единствената останала голяма банка в страната също да не се разпадне. Предстои да разберем, пише Reuters.

Този месец швейцарското правителство трябва да публикува препоръките си за контрол на банки, които са "твърде големи, за да фалират", което може да натовари UBS с по-строги бизнес правила .

В доклада, който се очаква да бъде от неколкостотин страници, разделът за капиталовите изисквания ще бъде особено внимателно разгледан, като UBS потенциално трябва да намери десетки милиарди допълнителни долари, за да се предпази от срив в стил Credit Suisse.

Дребните инвеститори в Credit Suisse оспорват сделката с UBS в съда

Дребните инвеститори в Credit Suisse оспорват сделката с UBS в съда

Те са получили десет пъти по-малко изплащания за своите акции от пазарната цена

"Швейцария просто не може да позволи UBS да фалира", каза Стефан Леге, икономист от университета в Санкт Гален. "Ако се случи, това би имало абсолютно опустошителен ефект върху швейцарската икономика.

При около 1,7 трилиона долара балансът на UBS е двойно по-голям от годишния брутен вътрешен продукт на Швейцария, което придава на банката изключителна тежест даже за една относително голяма икономика.

Ако UBS се разпадне, няма да останат местни конкуренти, които да го погълнат. А цената на национализацията може да разбие публичните финанси, казват експерти.

Долната камара на парламента на Швейцария през май 2023 г. подкрепи предложение, призоваващо системно значимите банки да имат коефициент на ливъридж от 15% от активите, много повече, отколкото в Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания.

Въз основа на обикновен капитал от първи ред (капиталът от първи ред се дефинира като сума от внесения дялов капитал и премиен резерв, състоящ се от обикновени и привилегировани акции) от 79 милиарда долара UBS имаше съотношение от 4,7% в края на 2023 г.

По-високият коефициент вероятно ще накара UBS да трябва да намери над 100 милиарда долара допълнителен капитал, каза Андреас Ита от консултантската компания Orbit36.

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

UBS иска да съкрати над половината от 45 000 служители на Credit Suisse

Кога предстои вълната от уволнения?

"Това не може да бъде направено в рамките на разумен период чрез удържане на печалби и набирането на такива суми чрез капиталовите пазари едва ли е реалистично", каза Ита.

Банката обаче може да свие баланса си и да намали предлагането на кредити, добави той.

Малко анализатори очакват да бъдат наложени толкова обременителни условия, но това помага да се обясни защо UBS искаше да бъде чута.

"UBS трепери", каза източник от финансовата сфера, запознат със ситуацията, който отбеляза, че банката е отприщила голяма лобистка кампания, която ще продължи до последната минута сред многото "отворени врати", които е открила сред политици и служители.

И UBS, и швейцарското правителство отказаха коментар, отбелязва Ройтерс.

Министърът на финансите Карин Келер-Сутер каза миналата година, че идват по-взискателни капиталови изисквания. Тя обаче посочи, че прекомерното регулиране може да попречи на способността на Швейцария да се конкурира с други финансови центрове като Ню Йорк, Лондон, Сингапур и Дубай.

"Ако искате да останете във висшата лига, няма да можете да избегнете поемането на определени рискове в бъдеще", каза тя.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

От своя страна UBS предупреди, че прекомерните капиталови изисквания в крайна сметка биха навредили на потребителя.

"Ако имате твърде много капитал, вие наказвате акционерите, но също и клиентите, защото банковите услуги стават по-скъпи", каза наскоро председателят на UBS Колм Келехър пред вестник NZZ am Sonntag.

Не се очакват съществени промени тази година. Парламентът трябва първо да разгледа всички препоръки, преди правителството да внесе проектозакон. След това започват консултации с банки и други заинтересовани страни.

В крайна сметка, отбелязват от университета St. Gallen's Legge, политиците едва ли ще създадат твърде много препятствия за UBS.

"Този ​​път няма план Б". Основната политика ще бъде надеждата - надеждата, че UBS няма да изпадне в беда. Но надеждата не е стратегия."