Министерството на финансите на Обединеното кралство пусна нова инфраструктурна банка, която ще отключи повече от 40 милиарда паунда инвестициив страната, пишат британските медии. Финансовият министър Риши Сунак заяви, че новата банка ще насочва пари в проекти, които ще подкрепят хората в Обединеното кралство.

"Отваряйки вратите си днес, Обединената банка за инфраструктура ще ускори амбициите ни за справяне с изменението на климата и изравняване, като същевременно създаде нови възможности в страната ни като част от нашия план за работни места", каза той

Великобритания договори историческа търговска сделка с Австралия

Великобритания договори историческа търговска сделка с Австралия

Това е първата голяма сделка след Brexit и тя не е с Европейския съюз

Това е част от ангажимента за изразходване на 100 милиарда лири за капиталови разходи - т.е. инвестиция в нови проекти или удължаване на живота на старите. Инфраструктурната банка ще може да закупи 5 милиарда британски лири собствени средства в инфраструктурни проекти в Обединеното кралство.

Тя ще може да отпусне 7 милиарда британски лири и да гарантира и 10 милиарда британски лири. Понастоящем няма дата, до която тези пари да бъдат изразходвани. Първоначално ще започне със заеми, собствен капитал и гаранции за частния бизнес, преди да започне да отпуска заеми на местните власти по-късно това лято.

През 2016 г. публичният сектор инвестира около 19 млрд. GBP в инфраструктура, като 40% от това идва от касата на местното управление.

Пандемията маскира въздействието на Brexit върху търговията между Великобритания и ЕС

Пандемията маскира въздействието на Brexit върху търговията между Великобритания и ЕС

Търговията на Обединеното кралство с Европейския съюз е два пъти по-ниска от тази с останалия свят

Председателят на инфраструктурната банка Крис Григ заяви:

"Новата банка за инфраструктура в Обединеното кралство е отворена за бизнес . Радвам се, че ръководя тази институция, която ще бъде катализатор за инвестиции в подкрепа на регионалния икономически растеж".

Председателят на Федерацията на малкия бизнес Майк Чери коментира банката така:

"Окуражаващо е да видим финансовия ни министър с този амбициозен ангажимент към новата инфраструктурна банка на Обединеното кралство".

Според финансисти, днес тя е по-необходима от всякога, за да излезе страната от тежката рецесия, в която се намира заради пандемията и заради Брекзит.

Великобритания настоява Лондон да бъде освободен от данъчния план на Г-7

Великобритания настоява Лондон да бъде освободен от данъчния план на Г-7

Страната опитва да се измъкне от "историческото" глобално споразумение за корпоративен данък