Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови услуги от глобалния корпоративен данък, насочен към най-печелившия бизнес в света, пише Guardian. Новият данък беше договорен от финансовите министри на Г-7 миналата седмица.

Финансовият министър Риши Сунак е загрижен, че планът, предложен от американския президент Джо Байдън, включва преразпределение на печалбите на стоте най-големи корпорации в света. Сред тях влизат гиганти като Google, Amazon и Facebook, които трябва да се присъединят към банки, които така или иначе вече плащат справедлив процент от данъка.

Страните от Г-7 се споразумяха за по-сурови данъци за бизнеса

Страните от Г-7 се споразумяха за по-сурови данъци за бизнеса

Минималната ставка ще е 15%, но първо трябва да мине през Г-20

Въздействието на предложението на Джо Байдън може да се окаже значително възпиращо средство за банките, управляващи голяма част от операциите на компаниите от Лондон. Нещо повече, въздействието на Брекзит, което вече доведе до значителна промяна на финансовата търговия, може да се засили още повече.

Според данъчния експерт Крис Сангър "много държави предполагат, че ще има изключения за корпоративния данък".

Риши Сунак оценява данъчното споразумение като "историческо" и подчертава, че то ще принуди "най-големите мултинационални технологични гиганти да плащат справедливия си дял от данъка в Обединеното кралство".

Въпреки това в сделката остават пропуски, като ключови подробности за страните от Г-20 - включително Китай, Индия и Бразилия. Данъчните промени трябва да бъдат договорени между 139 държави до октомври.

В основата на промените, договорени до момента, има два стълба: единият, който дава възможност на държавите да облагат печалбите на големи компании въз основа на продажбите и вторият - определящ минимална глобална ставка на корпоративния данък.

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Тепърва трябва двете страни да се договорят за финансовите услуги

Глобалният минимум ще бъде поне 15% и ще обхване хиляди фирми. Съответно, ще бъде платен в родните им страни.

Източник, близък до преговорите за Г-7, е заявил, че Великобритания и някои страни от ЕС настояват за изключване на финансовите услуги от първия стълб, вярвайки, че САЩ ще се съгласят в замяна на европейска подкрепа по втория стълб.

"Европейците не искат да привлекат твърде много компании в това, те се интересуват най-вече от американските технологии", добавя източникът.

План, публикуван през октомври от ОИСР, организацията, ръководеща преговорите, включва изрезка за банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове, както и за добивната промишленост, включително минните и петролните и газовите компании, от първия стълб.

Няколко банки, които оперират в Лондон, извършват бизнес предимно в чужбина. HSBC, която е най-голямата по приходи банка във Великобритания, генерира повече от половината от печалбата си от Китай, докато Standard Chartered работи предимно в Азия и Африка.

Банките във Великобритания са прехвърлили 900 млрд. паунда активи към ЕС след Брекзит

Банките във Великобритания са прехвърлили 900 млрд. паунда активи към ЕС след Брекзит

Над 400 компании от сферата на банковите и финансовите услуги са преместили част от бизнеса си в Евросъюза

Повечето банки, базирани в Лондон, са чуждестранна собственост и е възможно някои от най-големите американски фирми също да бъдат уловени от новия данък.

Говорител на UK Finance, който представлява отрасъла, коментира:

"Ние вярваме, че данъчната система трябва да се стреми да гарантира, че Обединеното кралство остава привлекателно място за правене на бизнес, че е конкурентоспособно в световен мащаб и че дава възможност на банковия и финансов сектор да бъде в подкрепа на икономическото възстановяване."

Вашингтон настоява Великобритания да премахне данъците върху цифровите услуги, които те въведоха като временна мярка, докато не може да се договори глобалния данъчен ремонт.

Изследвания от предизборната група TaxWatch показват, че Великобритания би загубила поне 230 милиона лири, ако премахне въпросните данъци ги замени с първия стълб.

Институтът за изследване на публичната политика изчислява около 7 милиарда британски лири годишно допълнителен данък от минималната 15% данъчна ставка.