Страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада) се споразумяха да увеличат данъчното облагане за международните компании, предаде Kitco. В резултат на спогодбата им, минималната ставка на корпоративния данък ще е в размер на 15%. Освен това интернационалните компании ще бъдат облагани повече в страните, в които осъществяват реално продажбите.

"Министрите на финансите на Г-7 постигнаха историческо споразумение за реформа на глобалната данъчна система, за да бъде тя годна за световната цифрова ера", заяви британският финансов министър Риши Сунак след двудневната среща в Лондон. Тя е първият път, в който финансовите министри се срещат лице в лице от началото на пандемията.

Германският финансов министър Олаф Шулц заяви, че сделката е "лоша новина за данъчните убежища по света". "Компаниите вече няма да могат да избягват данъчните си задължения, като преместват печалбите си в страните с най-ниски данъци."

Ник Клег, вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси и бивш британски вицепремиер, заяви: "Искаме процесът на международна данъчна реформа да успее и признаваме, че това може да означава, че Facebook плаща повече данъци."

Сделката ще сложи край на националните данъци върху цифровите услуги, събирани от Великобритания и други европейски страни, които според САЩ несправедливо са насочени към американските технологични гиганти. Но мерките първо ще трябва да намерят по-широка подкрепа на срещата на Г-20, която включва редица възникващи икономики. Тя трябва да се проведе следващия месец във Венеция.

Точно кои големи компании ще бъдат обхванати и как правителствата ще разпределят данъчните приходи, все още предстои да бъде договорено.

Германия, Франция и Италия приветстваха данъчното споразумение, въпреки че френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че ще се бори за по-висока световна минимална ставка на корпоративния данък от 15%, която той определи като "отправна точка".