През последните три десетилетия многобройни инвестиционни тенденции и иновации обещаваха да променят корпоративна Америка, но нито една от тях не оправда очакванията.  Днес обаче виждаме промяна. Изкуственият интелект сякаш е на път да съперничи на интернет революцията, пише The Motley Fool. AI включва софтуер и системи, които могат да се учат и развиват самостоятелно, като осигуряват ефективност в почти всички сектори.

Въпреки потенциала на изкуствения интелект, експертите от Уолстрийт не са съгласни с най-добрите инвестиционни стратегии. При Nvidia, ключов AI бенефициент, някои милиардери напуснаха позициите си, както се вижда от последните подадени формуляри 13F за приключилото през март тримесечие. Други инвеститори като Филип Лафон, Кен Грифин, Израел Енглендер и Стенли Дръкенмилър  продадоха значителни количества акции на Nvidia.

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Тайни акции: Уорън Бъфет и мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Милиардерът е инвестирал над $6 милиарда във въпросната фирма и вече е ясно коя е тя

Nvidia процъфтява благодарение на своите графични процесори, които са от съществено значение за приложенията на изкуствения интелект в центровете за данни. По-специално графичният процесор H100 е популярен за обучение на големи езикови модели и за работа с генеративни AI решения. През миналата финансова година търсенето на графични процесори за изкуствен интелект удвои продажбите на Nvidia и увеличи приходите ѝ в сегмента на центровете за данни с 217%. Този ръст се дължи на ценовата мощ на Nvidia, тъй като голямото търсене позволи на компанията да повиши цените на графичните процесори.

Снимка 411526

Източник: iStock

Историческите тенденции обаче показват, че новите технологии често преминават през първоначални балони, които предизвикват краткосрочна волатилност. Nvidia може да бъде уязвима, ако балонът на AI се спука. Освен това конкуренцията от страна на компании като Intel и AMD, както и вътрешната конкуренция от страна на големи клиенти, които разработват свои собствени чипове с изкуствен интелект, може да повлияе на пазарната доминация и ценовата мощ на Nvidia.

Докато от Nvidia излязоха инвеститори милиардери, други акции от AI сектора също привличат вниманието.

CrowdStrike Holdings - лидер в областта на киберсигурността, отбеляза увеличение на инвестициите от милиардери като Кен Грифин, Израел Енглендер и Джон Овърдек. Платформата Falcon на CrowdStrike, която използва изкуствен интелект за подобряване на откриването на заплахи, доведе до голямо задържане на клиенти и увеличаване на разходите им за допълнителни модули, което тласна компанията към високи брутни маржове.

Palantir Technologies е друга компания, оперираща в AI сектора, която също се сдоби с инвеститори милиардери. Платформата Gotham на Palantir подпомага анализа на правителствени данни, а платформата Foundry помага на бизнеса да рационализира дейността си. Стабилният баланс на Palantir, която разполага с близо $3,9 милиарда в брой и е без дългове, я позиционира добре за един бъдещ растеж, коментират борсови експерти.

Трите стълба на AI стратегията за милиарди на Марк Зукърбърг

Трите стълба на AI стратегията за милиарди на Марк Зукърбърг

Босът на Meta поема огромен риск