Подобно на компютрите така и смартфоните започват да работят по-бавно с времето, претрупани със софтуер, приложения, документи, снимки и други подобни.

Често колкото по-дълго използвате едно устройство, то работи все по-трудно и по-трудно, докато в един момент може да спре въобще да ви служи. Ако това обаче не се дължи на някакви проблеми с хардуера, можете да предотвратите този проблем с няколко лесни стъпки.

От специализираното онлайн издание TechRadar предлагат няколко такива:

1. Актуализирайте системния си софтуер

Да актуализирате операционната си система до най-новите версии на Android или iOS би дало най-добрия шанс на смартфона ви да работи отново нормално. Всяка година на пазара излиза нова версия на операционните системи, която е достъпна и за по-старите модели. Заедно с това на един или няколко месеца излизат актуализации. Гаранция за безпроблемна работа е с излизането на всяка нова версия, софтуера да бъде актуализиран.

2. Актуализирайте приложенията си

Това е сигурен начин, че мобилните ви приложения ще работят гладко. Актуализациите излизат често и целта им е да премахнат някои дефекти и бъгове на app-овете или да добавят нови функции. Това е особено важно за потребителите на Android, тъй като приложенията за тази операционна система се ползват от много различни модели мобилни приложения. При тях има по-голям риск от някаква несъвместимост между смартфона и софтуера.

3. Изключете автоматичните актуализации, когато това е възможно

Този съвет звучи противоречиво след споменатите преди това точки. Той обаче е особено важен, ако устройството ви не разполага с достатъчно място за съхранение или добре заредена батерия. В този случай е добре сами да управлявате този процес. Причината е, че всяка нова версия на даден софтуер традиционно е по-голяма от предшественика си. Така тя заема повече място, след като бъде инсталирана. Също така този самото инсталиране хаби доста енергия.

И още 3 бонус съвета:

4. Изчистете кашето на интернет браузъра си - това е прекалено много място за стари документи, снимки и неизползвани приложения.

5. Деинсталирайте ненужните приложения - това важи за тези програми, които не ви се е налагало да ползвате от няколко седмици.

6. Инсталирайте т.нар. light версии на любимите си приложения при Android смартфони - имайте обаче предвид, че при тях може да липсват основни функции на основните версии на тези app-ове.