Операционната система Android има много позитиви - работи на всякакви видове устройства, добре позната е както на потребители, така и на разработчици. Има обаче и един много голям минус - изключително трудно е хем да имаш нещо общо с нея, хем да можеш да заобиколиш Google.

Причината е проста - на теория операционната система е с отворен код, но през последните повече от 10 години онлайн гигантът на практика сложи ръка върху проекта. Така Google прехвърли повечето ключови функционалности към свои разработки, които не са публични. Така и голяма част от приложенията станаха зависими от платформата на Google, за да функционират.

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Академично проучване повдига опасения за поверителността

Казано иначе - да, на теория можете да имате Android без Google, но за целта трябва да направите наново голяма част от операционната система и софтуера, който работи на нея. Това не е по силите на всеки - както даже Huawei усещат на гърба си, но е реалистичен вариант при голям потенциален пазар. Доказа го първо Китай, където след излизането на Google се наместиха местни играчи, а сега по този път тръгва и Индия с разработената в Университета в Мадрас BharOS.

Какво представлява тя?

За новата операционна система се знае относително малко. Тя е базирана на отворената част от Android, като замества приложенията и услугите на Google със свои или такива на трети страни. Още при официалния анонс в края на януари основна тема беше неприкосновеността на личните данни - затова и в BharOS са въведени допълнителни мерки за защита на информацията специално за нуждите на частни и държавни структури.

Android или iOS: На кого са по-верни потребителите?

Android или iOS: На кого са по-верни потребителите?

Android излезе напред заради подобренията, които направи Google

От ръководството на университета обаче са категорични, че продуктът им ще е подходящ и за редовите потребители, които получават "повече свобода, контрол и гъвкавост да избират приложенията, които отговарят на техните потребности". Това, което е сигурно, е, че няма да има Google Play Store и Google Play Services - най-популярният магазин за приложения и най-популярната платформа за различни функционалности на инсталирания софтуер.

Снимка 604874

Източник: iStock

Проектът е дело на компанията JandKops от бизнес инкубатора на вуза, като финансирането идва от правителството в рамите на национална програма, пише Indian Express.

Какви са плановете за нея?

Към момента няма публична версия на BharOS, която да може да бъде тествана от потребителите. Официално обявените планове обаче са за преговори с големите производители на Android устройства с цел те започнат да я вграждат в моделите си. Твърди се, че 8 компании са проявили интерес. Пред журналисти беше показана тестова версия, работеща на... Google Pixel.

Не е ясно как ще приключат преговорите, тъй като Google в миналото активно са противодействали на опитите на дадени сертифицирани от нея производители да пускат продукти, насочени към конкурентни екосистеми. През 2012 г., например, Acer буквално се наложи да връщат журналистите от пресконференция, на която трябваше да обявяват устройство, разработено съвместно с Alibaba.

Освен хардуерни партньори, BharOS ще се нуждае и от софтуерни такива - най-малкото, от магазин за приложения. Към момента не е ясно дали ще се стартира "от нулата", или ще се търси съществуващ партньор. Повечето по-малки магазини срещат сериозни проблеми с вируси, измами и други, така че ще е необходима сериозна инвестиция, ако целта е да се задоволи пазар с приблизително половин милиард потребители.

Защо въобще се прави всичко това?

Появата на BharOS е част от по-голям сюжет в отношенията между Индия и чуждестранните технологични компании. Това е един от най-големите технологични пазари по света, който годишно генерира милиарди от устройства, реклама, съдържание и продажба на потребителски данни. Парите тепърва ще стават повече, защото Индия има много младо население, а тенденцията е и доходите му да се повишават.

В момента обаче от това печелят предимно Google и компании от съседен Китай. Затова и Делхи търси начини да помогне на местния бизнес да заеме тяхното място - преди повече от десетилетие Китай направи това предимно по политически причини, но икономическите ползи за Пекин са несъмнени.

Android пред огромна промяна след индийско решение срещу Google

Android пред огромна промяна след индийско решение срещу Google

Компанията понесе тежка глоба от местните регулатори

Празнината по отношение на онлайн търсене, електронна поща, съхранение на файлове, видеосподеляне, интернет реклама и т.н. беше бързо запълнена в комунистическата страна. На практика всички западни платформи имат местни еквиваленти, които понякога са даже с по-добри функционалности от оригинала, а TikTok и Aliexpress се оказаха изключително успешни "експортни продукти".

Като първа стъпка в подобна посока Комисията за конкуренцията на Индия наложи тежка глоба на Google, като задължи компанията да промени строгите си изисквания за приложенията и услугите, които по подразбиране се използват в сертифицираните устройства на индийския пазар.

Решението ще даде време на индийските компании да развият свои конкурентни продукти, да ги наложат на пазара без възможност Google да им пречи и след това, при вече създадена аудитория, тя просто да премине на BharOS в момента, в който потребителите се наложи да си купят нови устройства.

Ще се случи ли всичко това?

Google за момента сътрудничат на индийските власти, но демонстрацията на конкурентната операционна система ясно показва, че Делхи им няма пълно доверие. Липсата на публична тестова версия поставя сериозен въпрос обаче колко готова е BharOS за амбициозната си задача. Не говори добре и липсата на публични подробности за партньорите на проекта.

Колко отворена и достъпна всъщност е платформата Android на Google?

Колко отворена и достъпна всъщност е платформата Android на Google?

Какъв е пътят пред Huawei?

Основен проблем при изграждането на Android-базирана операционна система без Google е, че все повече подобно начинание заприличва на старт от "кота нула" заради действията на компанията през последните години. Даже Huawei, които са кратко бяха най-големият мобилен производител в света и имат огромен бизнес в затворения за Google Китай, се нуждаеха от години, за да изградят алтернативна екосистема за нуждите на глобалните потребители - и попътно загубиха голяма част от пазарния си дял.

На теория да се прицелиш само в един пазар - индийския, е по-лесно: партньорите, популярните приложения за "привличане", телекомите и търговците са много по-малко. В същото време, индийските потребители са свикнали с услугите на Google и ще трябва всички техни заместители да са най-малкото с качествата на оригинала, за да се получи това, което в Делхи искат. Иначе ще трябва наистина да действат като Пекин - със забрани.