Редица популярни мобилни телефони с Android са свързани с подозрение за значително събиране и споделяне на данни с трети страни като Google, Microsoft, LinkedIn и Facebook. И то без знанието и одобрението на потребителите. Това твърди ново академично проучване, цитирано от The Irish Times.

Професор Дъг Лайт от престижния Trinity College в Дъблин, заедно с д-р Пол Патрас и Хао Лю от Университета в Единбург са изследвали шест варианта на операционната система Android - използваните от Samsung, Xiaomi, Huawei, Realme, както и LineageOS и /e /OS.

След промените в iOS: Рекламодателите вече насочват повече пари към Android

След промените в iOS: Рекламодателите вече насочват повече пари към Android

Apple даде възможност на потребителите да спрат събирането на личните им данни

Изследването им показва, че дори когато са минимално конфигурирани и слушалката не работи, с изключение на e/OS, те предават "значителни количества" информация на разработчика на операционната система и на трети страни, които имат предварително инсталирани системни приложения.

Авторите на изследването са категорични, че то води до редица опасения за поверителността на потребителските данни. Ето и някои примери.

Според проучването, Xiaomi изпраща подробности за всички приложения, прегледани от потребителя, включително за това кога и колко дълго се използва всяко едно от тях. А това разкрива времето и продължителността на провежданите телефонни разговори. Принципът е подобен на използването на бисквитки за проследяване на активността на хората, докато сърфират в интернет.

"Тези данни изглежда са изпратени извън Европа - в Сингапур", се казва в проучването.

При Huawei виртуалната клавиатура Swiftkey изпраща подробности от търсенията на потребителите до Microsoft.

Литва: Изхвърлете китайските си телефони и никога не си купувайте повече такива

Литва: Изхвърлете китайските си телефони и никога не си купувайте повече такива

Доклад подчертава вградените методи за събиране на информация и цензура, налични в модели на Huawei и Xiaomi

Samsung, Xiaomi, Realme и Google събират дълготрайни идентификатори на устройства, като серийния номер на хардуера, заедно с нулирани от потребителя рекламни идентификатори. А системните приложения на трети страни като Google, Microsoft, LinkedIn и Facebook са предварително инсталирани на повечето смартфони и събират данни безупречно.

"Дори е възможно да съществува обща екосистема за данните, събрани от мобилните устройства на различните компании", се твърди още проучването.

"Надявам се, че нашата работа ще послужи като сигнал за пробуждане на обществото, политиците и регулаторите. Спешно са необходими нужните действия, за да се даде на хората реален контрол върху техните лични данните", коментира единият от авторите на академичното проучване - д-р Патрас.

Въпреки различните регулации на много държави, практиките за събиране на потребителски данни остават широко разпространени.