Google обяви, че ще сътрудничи на индийските антимонополни органи, след като Върховният съд на страната потвърди тяхното решение да изискат от американската компания сериозни промени в начина, по който работи на ключовия за растежа ѝ пазар, съобщава "Ройтерс".

Комисията за конкуренцията на Индия реши през октомври, че Google злоупотребява с господстващото си положение в операционната система Android и трябва да премахне ограниченията върху производителите на устройства, включително - по линия на предварително инсталирания софтуер и опциите за търсене. Освен това компанията беше глобена със 161 млн. долара.

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Промените от производителя на iPhone костват $10 милиарда на Facebook

След произнасянето на съда Google имат една седмица, за да започнат да изпълняват предписанията.

Контекст

Решението на комисията се разглежда като по-крайно от това на Европейската комисия от 2018 г., а освен това Индия е пазар с огромна значимост: 97% от работещите в страната 600 млн. смартфона са с Android (срещу 75% от 550 млн. в Европа - б.р.).

Китайският пазар също е огромен, но там Google не може да осъществява бизнес и това даде възможност на много местни компании да запълнят празнината по отношение на онлайн търсене, електронна поща, съхранение на файлове, видеосподеляне, интернет реклама и т.н. Със сигурност в Индия биха желали подобно развитие, което да облагодетелства местния бизнес.

Основен аргумент в съдебната битка на Google беше, че ще се наложи да преразглежда споразуменията си с над 1100 хардуерни компании и хиляди софтуерни разработчици. Сега директивите "ще създадат прецедент по отношение на това до каква степен Google може да бъдат притиснати да отворят Android за магазини, приложения и услуги от трети страни", коментира пред "Ройтерс" Нийл Шах от Counterpoint Research.

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Проучване: Голямо количество данни се събират и споделят чрез телефони с Android

Академично проучване повдига опасения за поверителността

Android е операционна система с отворен код, но това е в голяма степен на теория. През последните години Google като основен участник в проекта прехвърли голяма част от ключовите функционалности към свои затворени приложения и услуги. За да работят те на дадено устройство, компанията изисква от производителите спазването на определени правила.

Huawei, Amazon и някои по-малки производители предлагат Android без Google и извън Китай, но за целта се налага да разработват сами голяма част от функционалностите, които повечето потребители приемат за даденост.