Хиперзвуковата ракета Talon-A на калифорнийския стартъп Stratolaunch е осъществила първия си свръхзвуков полет, похвалиха се от компанията.

Пускът е бил осъществен от борда на Roc - най-големият самолет в света, на над 10 600 метра височина, като е била постигната скорост близо 5 пъти над тази на звука.

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

Glide Breaker ще ги сваля като в каубойски филм

"Не мога да споделя точните височина и скорост, постигнати от апарата TA-1 заради споразуменията, които имаме с нашите клиенти, но се радвам да споделя, че, освен, че постигнахме всичките си основни цели в рамките на полета, достигнахме и висока свръхзвукова скорост близо до Mach 5. Събрахме много данни, които са изключително ценни за нашите клиенти", заяви президентът и изпълнителен директор на Stratolaunch Закъри Кревър.

Неговата компания съществува от 2011 г., като първоначалната цел беше с Roc да изстрелват към космоса ракетата Pegasus XL, но след смъртта на основателя Пол Алън през 2018 г. пренасочиха усилията си към хиперзвуковите разработки.

В края на 2021 г. Stratolaunch сключи договор с Пентагона за изпитателна платформа, която да помогне за разработката на системи за защита от хиперзвукови ракети. Към момента САЩ нямат в арсенала си такова оръжие, докато Русия, макар и с променлив успех, използва "Кинжал" и във войната с Украйна.

Снимка 656994

Източник: Stratolaunch

Освен като мишена, Talon може да се използва и за научни експерименти. По-късно през тази година се очаква първият пуск на хиперзвуковата ракета за многократна употреба TA-2, а в разработка са уголемената версия Talon-Z и космическият самолет Black Ice. Той ще може да превозва и пътници.