Когато чуем Мексико, се сещаме за текила и гуакамоле. Но авокадото може да бъде полезно и извън кулинарията.

Замърсяването с пластмаса се оказва сериозен проблем и са нужни години на пластмасовите изделия да се разградят. Компания в северноамериканската страна е намерила алтернативно решение, пише nowscience.

Biofase се намира в Морелия, мексиканския щат Мичоакан и произвежда биоразградими прибори за хранене и сламки от костилките на авокадо.

Нейното начало поставя Скот Мунгиа през 2012 година. По това време той е бил студент по инженерна химия и е търсил решение на проблема с глобалното замърсяване, изследвайки източници на биоразградима материя.

Снимка 405767

Източник: Facebook/Biofase

След дълъг процес, в който изследва сурови материали, като костилките на плодовете манго и мамоте, той попада на публикация, от който разбира, че от царевицата може да се създаде биопластмаса.

"Вече знаех как изглежда молекулата на костилката на авокадото", казва Мунгиа.

Две години са необходими на Мунгиа, за да развие идеята си. По-късно с 14 служители, той е на път да открие завод, който да произвежда по 700 тона биопластмаса на месец.

Глобалният пазар на биопластмаси възлиза на $5,8 милиарда, според данни на Bioplastics News.

В Мексико се произвеждат около 136 000 тона авокадо, което е 50% от световната продукция. Огромно количество костилки от авокадо се изхвърлят в страната, като се изгарят на сметища.

Скот Мунгиа прекарва година и половина в изследване на молекулния състав на екзотичния плод, докато успее да открие как да извлече биополимер, който може да се моделира във всякаква форма.

Биоразградимите продукти, произведени по тази метод, се разграждат за 240 дни, когато са под въздействие на определени химични елементи или се заровят в земята. Докато на техните аналози, произведени на базата на изкопаеми горива, може да отнеме повече от 100 години, за да се разградят.

Мунгиа е патентова процеса за извличане на биополимери и основава Biofase през 2013 година. Две години след това той открива първия си завод в Морелия, където произвежда разградими смоли и ги продава като суровина.

През 2016 година изобретателният инженер решава да започне собствено производство на продукти във втори завод. Първоначално произвежда пластмасови прибори за хранене, а от този месец вече прави и сламки.

Добивът на биоразградима пластмаса в завода в Морелия е 130 тона на месец, от които 40% се използват за направата на сламки. 80 процента от продукцията се изнася за САЩ, Канада, Коста Рика, Колумбия и Перу.

Количеството костилки от авокадо, което е необходимо на компанията на Мунгиа, е 15 тона. То се набавя от американската хранителна компания Simplot. Мексико е вторият най-голям пазар за компанията на Мунгиа, но основните му клиенти са ресторанти в САЩ и Китай.

Той признава, че никак не е лесно да се променят навиците, които хората са си изградили. Те все още не са склонни да плащат повече за продукти, които са създадени съобразно опазването на околната среда.