Хакери са атакували компанията за видеоигри Electronic Arts (EA) и са откраднали ценна информация, потвърдиха от гиганта, цитирани от BBC. Киберпрестъпниците са успяли да сложат ръце върху кода на игри като FIFA 21, както и върху кода на енджина Frostbite, който служи за основа на много други заглавия.

Новината за атаката бе съобщена първо от Vice, които твърдят, че са откраднати около 780GB данни.

EA твърди, че данни на играчите не са били засегнати.

Electronic Arts е сред най-големите компании в индустрията в света. Нейно дело са заглавия като Battlefield, Star Wars: Jedi Fallen Order, The Sims, Titanfall и други.

EA потвърдиха, че разследват инцидента, както и кражбата на код. Но подчертават, че данните на играчите не са били докосвани. Компанията посочва още, че вече е подобрила сигурността на сървърите си и се е свързала с властите.

Хакерската атака не е била с цел откуп, каквито бяха някои от последните случаи.

Първичният код е версия на компютърния софтуер, който е лесен за четене и разбиране — поне в сравнение с крайната версия. И може да бъде използван за разкриване на детайлите на продукта. Той може да има значителна стойност за даде разработчик, който го копира и използва за собствени облаги, както и за създателите на т. нар. хакове и чийт кодове. Малко вероятно обаче е конкурент на EA да го използва.

Атаката е поредна срещу големи гейминг компании.

През ноември миналата година Capcom, която стои зад Resident Evil, пострада от рансъмуеър атака, която е разкрила личните данни на 350 хил. души. През февруари разработчикът на Cyberpunk, CD Projekt Red, бе атакувана по същия начин. От компанията бе открадна кода от няколко игри, а по-късно бе продаден на търг в интернет. Твърди се, че хакерите са получили над $7 млн. за него.