Китай пуска своята 5G мрежа два месеца по-рано от очакваното. От 1 ноември хората в страната ще имат достъп до нея, с което Пекин успя да изпревари основния си конкурент - Щатите.

Трите основни телекома в страната - China Telecom, China Unicom и China Mobile пуснаха своите 5G планове на стойност от 128 юана или 18 долара месечно, пише CNBC. Все пак експерти предупреждават, че тази цена може да е прекалено висока, за да навлезе новата технология достатъчно бързо на пазара.

Първоначално китайските оператори планираха да започнат внедряването на 5G през 2020 година, но успяха да се справят с това два месеца по-бързо.

До някаква степен това може да се обясни и с търговската война със САЩ, тъй като 5G технологията се оказа един от фронтовете за двете държави и се превърна в тема от търговската реторика. По-рано тази година президентът Доналд Тръмп посочи, че "състезанието за 5G е в ход и Америка трябва да го спечели".

Освен Китай Южна Корея е другата държава в света, която засега има национална 5G мрежа. В Щатите американските лидери на пазара AT&T, Verizon, T-Mobile и Sprint засега са изпробвали технологията само в отделни градове.