Една от най-големите вериги на западноевропейския пазар за търговия с дрехи и стоки за дома Primark отвори първия си магазин в Румъния. Новият магазин е разположен в търговския център ParkLake в Букурещ и се очаква да посрещне първите си клиенти в навечерието на празничния сезон - на 15 декември. Досега най-близките до България обекти на компанията се намираха в Любляна и в Прага.

"Румъния е пазар с голям потенциал и нашето навлизане в него беше само въпрос на време, тъй като знаем, че марката Primark вече има голяма популярност в Румъния. Това откриване в Румъния бележи важен крайъгълен камък като нашата следваща стъпка в ЦИЕ", отговориха на въпрос на money.bg от Primark.  

Това е 15-ият пазар за търговеца на дребно, който продължава амбициозните си планове за разширяване в Централна и Източна Европа. Компанията планира да отвори и втори магазин в румънската столица, но в търговския център AFI Cotroceni през 2023 г.

Primark има интерес към навлизането на пазара в Гърция

Европейски гигант в евтината мода разглежда възможности за навлизане на Балканите

Компанията отваря първи обекти в Чехия и Словакия през тази и следващата година

Централна и Източна Европа е важен регион за растеж за Primark. В момента британската верига за бърза мода има магазин в Словения, два магазина в Чехия и четири магазина в Полша, с планове да отворим още два магазина в Полша до края на 2023 г. - в Лодз и във Вроцлав.

"Амбициозните ни планове също така предвиждат да отворим нашия 16-ти пазар през 2023 г. в Словакия - в столицата Братислава, с което магазините в ЦИЕ достигат 12 магазина в пет страни", споделиха от Primark.

Запитани дали в плановете на Primark може да бъде включено и навлизането им в България, от компанията коментираха:

"Непрекъснато преглеждаме възможностите за разширяване на бизнеса на Primark и не коментираме спекулации за това къде или кога можем да отворим следващите си магазини.

Засега нашият фокус е да отворим първия си магазин в ParkLake, Букурещ и след това да навлезем в Словакия през 2023 г. Нашите планове за растеж през 2023 г. включват още три магазина в ЦИЕ - един в Румъния и два в Полша."

Primark е основана от Артър Райън през 1969 г. като Penneys, магазин в Дъблин, с цел да предложи дрехи на достъпни цени в Ирландия. Днес Primark е международен търговец на дребно на дрехи с повече от 65 000 служители в 14 страни. С над 400 магазина в 14 държави в Европа и САЩ Primark очаква да достигне 530 магазина до края на 2026 г., става още ясно от информацията на сайта на компанията.

Снимка 599227

Източник: iStock by Getty Images