Словенската компания за домакински уреди Gorenje ще премести цялото си производство на хладилници в Сърбия. Китайският гигант Hisense, който наскоро придоби Gorenje, реши от 1 януари 2019 г. хладилната техника вече да се произвежда в новия огромен завод в град Валево, на 100 км югозападно от Белград.

"С китайската компания Hisense Group като мажоритарен собственик производственият капацитет се очаква да се увеличи с до 1 милион допълнителни хладилници, което дава възможност за наемане на 200-300 нови работници", коментира сайтът eKapija, позовавайки се на свои източници от Gorenje.

С помощта на Hisense се очаква словенската компания да получи достъп до нови пазари и нови канали за дистрибуция, както и да разработи ново производствено портфолио.

През последните месеци китайският гигант изкупи дяловете на останалите големи акционери в Gorenje, като в момента държи мажоритарен дял от 95.42%. Hisense ще се превърне в едноличен собственик, след като придобие и останалия капитал, предлагайки по 12 евро на акция, предаде SeeNews.

Китайската компания е един от най-големите световни производители на телевизори и домакински уреди и разполага с производствени мощности в цял свят, включително Европа. Компанията има повече от 75 000 служители в над 20 клона в света.

Словенската компания вижда в китайците стратегически партньор, който да подкрепи усилията й за дългосрочен, устойчив растеж и развитие.

Продажбата на Gorenje не трябва да тревожи нейните около 3000 служители в Сърбия, тъй като новият собственик има за цел разширяване на производството и отваряне на нови работни места, съобщи вестник Blic Biznis.