Японските автомобилни производители Toyota Motor и Mazda Motor планират съвместно да инвестират $1,6 милиарда в изглаждането на нов завод в град Хънтсвил в щата Алабама, САЩ. Това съобщава деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

За решението на двете компании да построят обща производствена мощност в САЩ бе съобщено още през август, но без да обявят къде ще се намира той.

Очаква се откриването на новия завод, предвидено за 2021 година, да създаде 4 000 работни места. От неговите производствени линии ще слизат около 300 хиляди автомобила годишно, предимно Toyota Corolla и кросоувърите на Mazda.

Изданието посочва, че в момента в Алабама действат три други големи заводи за производство на автомобили, принадлежащи на германската компания Daimler, японската Honda и южнокорейската Hyundai.

През септември м.г. Daimler обяви плановете си да инвестира допълнително $1 млрд. за разширение на мощностите на своето предприятие в този щат.

Освен това в град Хънтсвил се намира най-големият в света завод на Toyota за производство на двигатели. През 2016 година в него са произведени над 702 хиляди мотора за колите на компанията.

След излизането на новината в сряда акциите на Mazda поскъпнаха с 0,7%, а книжата на Toyota повишиха цената си с 2,2%.