Лошите навици бъркат в джоба на всеки човек ежедневно. Дали става въпрос за цигари, алкохол или дори наркотици, всички те дават сериозно отражение върху месечния бюджет. В държава като Лаос обаче това може да струва само 41,40 долара, а в Япония - цели 1441,50 долара. Това показва индексът Bloomberg Vice Index.

Той сравнява разходите за кошница с такива стоки - тютюневи изделия, алкохол, амфетамини, канабис, кокаин и опиати, в над 100 държави.

Ако се вземат абсолютните разходи в долари най-ниски са цените в страни като Конго, Хондурас и Лаос. От друга страна най-скъпо излизат тези стоки в Япония, Нова Зеландия и Австралия.

Кошницата с цигари, алкохол и наркотици излиза под 100 долара в 18 държави, като всички те са развиващи се пазари, като Перу и Камбоджа. Много от тях се намират в близост до източника на нелегални стоки и това е причината за по-ниските разходи.

"Всичко идва от разходите за дистрибуция. Колкото по-близо си до производителя, толкова по-евтино е", коментира професорът от училището по публична политика към университета в Мериленд.

Ето и какво точно включва кошницата на Bloomberg: пакет цигари от най-популярните марки; бутилка алкохол, включително бира, вино и концентрат; грам амфетамин или подобни, включително метамфетамин или екстази; грам канабис, включително марихуана, хашиш или олио от канабис; грам кокаин; грам опиати, включително хероин или опиум.

Изследването е направено на база на данни на Световната здравна организация и ООН. Изчисленията са направени на база на заплатите в държавите, пресметнати на основа на БВП за 2016 година. 

Снимка 272554

Източник: Bloomberg.com