Пентагонът може да спечели в евентуална следваща война заради модерните си технологии.

От използването на дълбоко обучение за разработване на стратегии за войни, които дори още не са започнали, до безпилотни превозни средства, които се движат без човешка намеса – армията на САЩ се опитва да овладее редица интересни технологии. Някои от тях обаче, като „роботите-убийци” с изкуствен интелект, повдигат етични дилеми.

Аналитично-изследователската неправителствена организация Brookings Institution наскоро интервюира ген. Пол Селва от Военновъздушните сили на САЩ, който разказа за тенденциите във военните технологии и как може да изглеждат силите на бъдещето.

Вижте някои от най-интересните изказвания на ген. Селва, подбрани от изданието Business Insidеr:

И корпорациите, и армията работят по метода на дълбокото обучение, който използва изчислителна мощност и тонове данни за взимане на решения. Във военен контекст овладяването на дълбокото обучение може да помогне на Пентагона да води цяла война в дигиталния свят преди да бъде открит огън. Вместо надиграване между генералите компютрите могат да подпомогнат предвиждането на най-добрия начин за спечелване на битка.

Дълбокото обучение върви ръка за ръка с изкуствения интелект, който може да направи армията на САЩ много по-смъртоносна. Има обаче сериозни етически съображения по този въпрос.

„Смарт” машините могат да бъдат използвани, за да помагат на военните лидери при изготвянето на стратегии за битки още преди да започнат, но притежанието на оръжия като въздушни дронове, които използват изкуствен интелект, за да се прицелват и да убиват вражески войски, повдигат „терминаторската главоблъсканица”, сподели Селва. Под този термин той визира етичните последствия от това изкуствен интелект да нанася смъртоносни удари. „Това е дебат, който трябва да проведем... и да отговорим дали като хора искаме да пресечем тази линия”, добави той.

Напредналата роботика се превърна в област, в която военните вече правят сериозни инвестиции. Американската армия работи и по безпилотни превозни средства, които оперират както на земната повърхност, така и под вода. Военноморските сили на САЩ пък работят по електромагнитно оръжие, което може да изстрелва снаряди 7 пъти по-бързо от скоростта на звука.

Пентагонът дори е изпробвал роботи, които могат да носят приспособления за сухопътни войски, „а за водата са разработили автопилотни лодки, които могат да се свързват помежду си, за да извършват всякакви видове мисии – от защита на флота до близко наблюдение, без да излагат на риск живота на моряците”, заяви министърът на отбраната на САЩ Аш Картър този месец.

Студената война може да е приключила, но ядрените оръжия все още биват обновявани. Въпреки договора за намаляване на ядрените запаси в целия свят, остаряващите ядрени оръжия, които са останали, или се ремонтират, или преминават през леки модификации. Някои експерти предупреждават, че това подхранва нова надпревара във въоръжаването.

Вероятно най-важното парче от пъзела е усъвършенстването на командването и контрола – различните начини, по които военните лидери ръководят своите операции. Това означава да имаш солидни комуникационни системи и да държиш хакерите далеч от военните мрежи.

Според ген. Пол Селва вероятно най-важното нещо е гарантирането, че президентът в действителност е единственият човек, който има правомощието за пускане на ядрени оръжия.