След като няколко компании вече обявиха, че са създали ефикасни ваксини срещу коронавирус, инвеститорите и анализаторите изглеждат все по-оптимистично настроени за това, че краят на пандемията може да дойде скоро.

Но анализ на Citi Research показва, че т.нар. станед имунитет вероятно няма да бъде постигнат до края на 2021 година. Той става факт тогава, когато достатъчно хора от населението развият защита срещу болестта и тя вече не може да се разпространява така бързо сред обществото.

От банката посочват, че развитите икономики, много от които вече са сключили споразумения за доставките на ваксини, първи ще усетят положителния ефект от стадния имунитет, съобщава CNBC .

Като цяло експертите прогнозират, че имунизацията срещу COVID-19 ще има положителен икономически ефект, който ще повиши с 0,7 процентни пункта глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2021 година и с още 3 процентни пункта през следващата. С това икономическата активност ще се върне към нивата си преди кризата.

Междувременно през последните две седмици няколко фармацевтични производители обявиха, че тестовете на разработените от тях препарати показват окуражителни резултати. Това важи за ваксините на Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, както и на партньорството между Pfizer и BioNTech.

Анализаторите на Citi посочват, че вероятно трите препарата ще получат одобрение от органите през декември или през януари следващата година.

В анализа се посочва още, че развитите пазари са успели да договорят 85% от предварителните поръчки на ваксините. Това включва САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия и Европейския съюз. Те са поръчали такъв брой, който надхвърля броя на населението им.

Експертите обясняват, че в резултат на това тези страни ще успеят да постигнат широкообхванто разпространение на ваксините и имунизациипрез второто и третото тримесечие на следващата година. Така за тях стадният имунитет ще може да бъде постигнат през последните три месеца на следващата година.