В две съседки на България се намират най-бързо растящите летища в Европа за 2017 година. Данните на Международния съвет на европейските летища (ACI Europe) показва, че водещи по ръст на броя пътници са аерогарите "Аурел Влайку" в Букурещ и "Константин Велики" в Ниш.

През 2017 година в сравнение с предходната първото от тях отчита скок от 208,9%, а второто такъв от 167,8%. Трето е това в Крайова, където броят на пътниците е нараснал двойно за 12 месеца.

В статистиката на съвета летищата са подредени според представянето си за цялата 2017 година, както и според растежа си на годишна база, като се сравнява представянето им през декември 2016 и същия месец на вече изминалата година.

Първенец с впечатляващите 6355,8% ръст в тази категория е "Летище Бургас". Трябва да се отбележи обаче, че тази цифра не се дължи толкова на невероятен скок в пътникопотока. Обяснението е, че точно през декември 2016 година беше завършен ремонтът на аерогарата и това е причината за този резултат.

Все пак сред летищата с най-голям растеж между декември 2016 и декември 2017 година попада още едно от България. Става въпрос за това във Варна, което е трето по ръст с 81,3 на сто.

Сред основните летища в Европа софийското също се отличава с добро представяне. Според официалното съобщение на ACI Europe за пет години "Летище София" е увеличило пътникопотока си с 87,1%, което я поставя на четвърто място в Европа след тези в Кеплавик (Исландия), истанбулското "Сабиха Гьокчен" и в Сплит.

От съвета посочват още, че растежът на броя пътници през 2017 година за цяла Европа е бил най-бързият от 13 години насам, като напредъкът се дължи основно на аерогарите в Източна и Южна Европа.