Ако хората в региони на Италия, Испания и Франция са с най-голяма продължителност на живота в Европейския съюз (ЕС), то тези в четири от шестте региона в България са сред десетте на противоположния полюс.

В допълнение един от тях са сред местата с най-голям брой на безработни младежи без образование, показват данни на Евростат, свързани с Европейската седмица на регионите и градовете, която се провежда до този четвъртък.

Снимка 316960

Източник: Евростат

Северозападният води двете негативни статистики. Той е европейският регион с най-малка продължителност на живота и в същото време в него живее най-многобройното младо население между 18 и 24 години без работа и образование, сочат статистическите данни.

Сред последните 10 в категорията се нареждат още Североизточен, Югоизточен и Северен централен. В списъка освен български влизат и още четири румънски региона, един унгарски и един латвийски.

Снимка 316958

Източник: Евростат

След Северозападния регион в листата с най-голям дял на младежите между 18 и 24 години без образование и работа влизат още Френска Гвиана, Сицилия и гръцките Стереа Елада и Пелопонес. От друга страна първенци са Прага и холандските Утрехт, Дренте и Гелдерланд.

Северозападният още е в дъното на класацията за най-голям дял на хората между 30 и 34 години с висше образование. По-зле представящи се от него в това отношение са само Сицилия и два румънски региона. На първите четири места пък са региони във Великобритания.

Снимка 316959

Източник: Евростат