Новият президент на олимпийския организационен комитет в Токио Сейко Хашимото посочи, че се обмисля налагането на забрана на посещенията на игрите от чуждестранна публика по време на онлайн среща с президента на МОК Томас Бах, предаде Associated Press.

Същевременно японският вестник Mainichi съобщи в сряда, че неофициално вече е взето такова решение, позовавайки се на неназовани източници, "участващи в дискусиите". Статията на вестника беше публикувана непосредствено преди срещата на Хашимото с Бах, като официално от местния организационен комитет ще оповести дали забрана ще има до края на месеца, като игрите трябва да започнат по програма на 23 юли.

Подобен ход идва на фона на желанието на около 80% от местното население Олимпийските игри да бъдат отменени или отложени отново, въпреки че в страната, която е глобален лидер по застаряващо население, с коронавирус са починали 8 хил. души.

В игрите ще участват около 11 хил. олимпийски спортисти, а по-късно към 4,4 хил. параолимпийци, придружавани от десетки хиляди треньори, съдии, спонсори, медии и VIP лица. Бах каза, че е окуражен от броя на националните олимпийски комитети, които са ваксинирали спортистите си. МОК заяви, че насърчава ваксинациите, но няма да ги прави задължителни.

Въпреки това спортистите в олимпийското село, което се намира до Токийския залив, ще бъдат в изолация от външния свят от пристигането до напускането си на Япония.

Разходите за Олимпийските игри в Токио са се увеличили с $2 милиарда заради отлагането им

Най-скъпата Олимпиада в историята е станала с $2 милиарда по-скъпа. И разходите продължават да растат

Заради отлагането ѝ в резултат на пандемията

Ограничаването на игрите само до местната публика обаче може да се окаже изключително скъпо решение за страната. Местният комитет е разчел постъпления от продажбата на билети, възлизащи на 800 млн. долара, повечето от които трябва да дойдат от чуждестранните посетители, което очевидно няма да се случи, ако игрите бъдат затворени за външна публика на живо.

Това идва на фона на рекордните разходи за организирането на събитието, които официално са към 15,5 млрд. долара, но неформално се цитират над два пъти по-високи суми. Ако това е така, японските данъкоплатци са ощетени с над 25 млрд. долара, тъй като около 6,7 млрд. долара са частни инвестиции. Не бива да забравяме също, че вече бяха регистрирани загуби от 2 млрд. долара заради отлагането на събитието.