Желанието на компаниите да реализират по-големи продажби и да получат повече печалба ги кара да отчитат интересите на потребителите и да са по-ориентирани към клиента. За тази цел те разработват стратегии за привличане на нови клиенти, както и за задържане на съществуващите. Някои компании се справят по-добре, други - по-лошо.

Експерти на изследователската компания Harris Insights и Analytics съставиха рейтинга Axios Harris Poll 100, оценявайки репутацията на най-известните компании в САЩ. В рамките на изследването са анкетирани 18 228 американци.

По-долу ще разкажем за 10-те компании с най-добра репутация в САЩ.

Снимка 438876

Източник: flickr

1. Wegmans

Индекс на репутацията: 83.0

Основната идея на магазина е да насърчава здравословното хранене в семейството на достъпна цена. Също така част от печалбата трябва да бъде изпратена на тези, които се нуждаят от помощ. Пазаруващите са предимно от средната класа.

Няколко пъти лидерите на Wegmans предприемаха стъпки, водещи до финансови загуби, но в крайна сметка компанията остана победител поради лоялността на клиентите и ангажираността на служителите.

Снимка 418532

Източник: iStock

2. Amazon

Индекс на репутацията: 82.3

Amazon.com, Inc. е мултинационална технологична компания със седалище в Сиатъл, Вашингтон, която е специализирана в електронната търговия, облачните изчисления и изкуствения интелект.

Amazon е най-големият в света пазар за електронна търговия и облачни изчислителни системи по приходи и пазарна капитализация.

Снимка 438877

Източник: Wikipedia

3. Patagonia

Индекс на репутацията: 81,4

Patagonia е един от най-големите и известни производители на дрехи и екипировка за алпинисти, туристи и всички, които се интересуват от активни дейности сред природата.

Снимка 438878

Източник: Wikipedia

4. L.L.Bean

Индекс на репутацията: 80,7

Това е американски семеен бизнес, който е основан през 1912 г. от Леон Леонууд Бийн. Произвежда дрехи за активен отдих на открито.

Продуктите са достъпни чрез онлайн магазин и пощенски пратки. Въпреки големия брой обекти на L. L. Bean, разпръснати из цялата страна, лидер остава първият им магазин във Фрипорт.

Магазинът постепенно разширява инфраструктурата - появиха се няколко ресторанта, малък увеселителен парк и известната петметрова скулптура на жаби близо до входа на магазина. Комплексът е разположен на площ около 300 декара, като своеобразният търговски кампус е посещаван от около 3 милиона души годишно.

Снимка 217936

Източник: GettyImages

5. Walt Disney

Индекс на репутацията: 80,4

Един от най-големите конгломерати в развлекателната индустрия в света.

Основана на 16 октомври 1923 г. от братята Уолтър и Рой Дисни като малко анимационно студио, в момента е една от най-големите холивудски продуцентски компании, собственик на 11 увеселителни парка и два водни парка, както и на няколко телевизионни и радио мрежи.

Снимка 438880

Източник: Wikipedia

6. Publix

Индекс на репутацията: 80,3

Publix е американска верига супермаркети със седалище в Лейкленд, щата Флорида.

Броят на служителите е 140 хиляди души. Корпорацията включва също 8 дистрибуционни центъра и 9 фабрики, произвеждащи стоки под собствената си марка Publix.

Основател на корпорацията е Джордж У. Дженкинс. Първият магазин, който бележи началото на бъдещата верига Publix Super Markets, е пуснат на 6 септември 1930 г. във Флорида.

Снимка 213764

Източник: Wikipedia

7. Samsung

Индекс на репутацията: 80,0

Samsung Group е южнокорейска група компании с най-разнообразна индустриална дейност, основана през 1938 година.

Компанията е добре известна на световния пазар като производител на смартфони, високотехнологични компоненти, телекомуникационно оборудване, домакински уреди, аудио и видео устройства.

8. Procter & Gamble

Индексна на репутацията: 79,8

Снимка 374690

Източник: P&G

Procter & Gamble е американска мултинационална компания, един от лидерите на световния пазар на потребителски стоки.

Компанията има представителства в 70 страни, нейните продукти се продават в 180 държави.

9. Microsoft

Индекс на репутацията: 79,7

Снимка 260586

Източник: iStock

Microsoft е една от най-големите високотехнологични компании в света. Произвежда патентован софтуер за различни видове компютърна техника - персонални компютри, игрови конзоли, PDA, мобилни телефони и други неща. Разработчик на най-използваната в момента софтуерна платформа в света - семейството на операционните системи Windows.

10. Sony

Индекс на репутацията: 79,4

Снимка 320930

Източник: Getty Images

Sony Corporation е японска корпорация със седалище Токио, основана през май 1946 г. Специализирана за производството на домашна и професионална електроника , игрови конзоли и друга високотехнологична продукция.

В допълнение, Sony е един от най-големите световни медийни конгломерати, притежаващ звукозаписната компания Sony Music Entertainment, филмовите студия Columbia Pictures и TriStar Pictures, както и пълен архив на филми за MGM (съвместно с Comcast); предоставя финансови услуги.