Министерството на правосъдието на Съединените американски щати започва разследване дали коментарите на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск миналия месец относно свалянето на компанията от борсата са направени в нарушение на законодателството, потвърди производителят на електромобили.

Компанията е получила искане за документи и сътрудничество, а призовка все още не е получена. "Уважаваме желанието на министерството за информация относно случая и вярваме, че случаят ще бъде разрешен бързо", заяви говорител, цитиран от CNN.

Комисията по ценните книжа и борсите също води свое разследване. В същото време стана ясно, че британецът Върнън Унсурт, който участва в спасителна акция в Тайланд, също съди Мъск, който го нарече педофил.

Акциите на Tesla изтриха до 6 процента от стойността си, като след това възстановиха част от загубите.

Регулаторът в САЩ започна официално разследване срещу Мъск и Tesla

Регулаторът в САЩ започна официално разследване срещу Мъск и Tesla

Изпратени са призовки на директорите

На 7 август, в средата на деня, Мъск съобщи в социалната мрежа Twitter, че смята да свали компанията от борсата при цена от $420 на акция, както и че има осигурено финансиране. Тогава акциите се покачиха с близо 9 процента, но оттогава загубиха значителна част от стойността си - около 25%.

След по-малко от три седмици Мъск се отказа от своя план. По-късно стана ясно, че твърдението му, че има осигурено финансиране произтича от разговори със суверенния фонд на Саудитска Арабия, който пък инвестира $1 милиарда в конкурент на Tesla - Lucid Motors.

Акционери вече са започнали дела срещу Мъск, твърдейки, че той се е опитал да манипулира цената на акциите.

Проверката на Комисията по ценните книжа и борсите може да приключи с глоба или други административни санкции, но тази на министерството може да доведе дори и до обвинения в престъпление.

Apple "откраднала" поне 46 служители от Tesla през годината

Apple "откраднала" поне 46 служители от Tesla през годината

Сред най-високопоставените е старши вицепрезидентът Дъг Филд