Милиардерът, създал най-голямата компания за търговия на суровини в света, и държавата, намираща се в центъра на конфликт в Близкия Изток, съвсем скоро ще бъдат част от ръководството на руския енергиен гигант "Роснефт".

Те ще се наредят сред настоящите членове на борда на директорите, където влизат ветерани от лидерите British Petroleum и Exxon Mobil, както и такива от Студената война, като бившия агент в Източна Германия Матиас Варниг. Част от ръководството е и приближеният на президента Владимир Путин - Игор Сечин.

В четвъртък към борда ще се присъединят главният изпълнителен директор на Glencore Айван Глазенберг и Файсал Алсуайди, който ръководеше развитието на газовата индустрия в Катар, а днес е президент на неправителствената организация Qatar Foundation.

Ето и кои са лицата, до които ще се наредят те:

Игор Сечин

Снимка 300359

Източник: GettyImages

Той може да се нарече най-могъщият човек в петролната индустрия в Русия. Сечин започва кариерата си в Съветската армия като преводач в държави като Мозамбик и Ангола. По-късно работи с Путин, когато той е кмет на Санкт Петербург и след това в Кремъл, където става вицепремиер. Игор Сечин превръща "Роснефт" в истински гигант след серия от придобивания, включващи сделката за "Башнефт" от миналата година.

Александър Новак

Снимка 300358

Източник: GettyImages

Енергиен министър от 2012 година, той представя Москва в преговорите за историческото споразумение за орязване на добива на петрол с ОПЕК. По него той работи рамо до рамо с представителя на Саудитска Арабия Халид Ал-фалих.

Матиас Варинг

До 1989 година Варинг работи като агент за Щази. Той е бивш ръководител на Dresder Bank за Русия, като става близък в Путин през 1991 година, когато иска да отвори представителство на банката в Петербург. Освен това 10 години Варинг е бил директор на газопровода "Северен поток". Има участие в бордовете на банката "ВТБ", "Транснефт" и United Co. Rusal.

Робърт Дъдли

Снимка 300357

Източник: GettyImages

Главният изпълнителен директор на British Petroleum има дългогодишен опит в петролния бизнес. Той ръководи джойн венчъра TNK-BP до 2008 година, когато заради спор с ръководителите от руска страна е принуден да напусне държавата. Три години по-късно се връща обратно там и в последствие я продава на "Роснефт". В замяна BP получава 20% от руския гигант.

Андрей Акимов

Акимов е шеф на третата най-голяма банка в Русия "Газпромбанк". Кариерата му се развива през 1991 година, когато е изпратен от Михаил Горбачов с група експерти в САЩ в търсене на възможности за инвестиции. Година по-късно след разрешение от Политбюро той основава IMAG, предназначена за търговия с Европа.