Компанията за онлайн търговия Amazon е един от големите работодатели в САЩ, както и в други страни по света. Към 2017 година за компанията работят половин милион души и това обяснява защо е необходимо кандидатите за наемане там да бъдат "отсявани" не от хора, а от софтуер. Или поне на първоначален етап. Изглежда обаче, че системата за подбор на кадри на компанията има един проблем - тя "не харесва" жени, пише Reuters.

От 2014 г. Amazon ползва софтуер, който изцяло да подбира кандидатите за работа. Системата е на базата на изкуствен интелект, който трябва да оцени кандидатурите от 1 до 5. Година по-късно става ясно, че новият софтуер не подбира бъдещите служители по естествен начин, а ги дели според пола, обяснява Reuters. Женските кандидатури не просто не били оценявани, те дори не били разглеждани.

Обяснението за това е, че при разработването на матрицата, зададена в системата, са били използвани примери с кандидати, които са били мъже. В резултат системата е отхвърляла автоматично женските кандидатури. Ситуацията е разпознаваема за технологичната индустрия, в която значителна част от заетите са мъже. Корпорациите все още не могат да стопят разликата между засиленото наемане на мъже и не толкова високата заетост на дами в сектора.

След излизане на информацията за пропускът в системата Amazon е освободила наетите през това време служители, защото имала съмнение в осъществения от изкуствения интелект подбор. В резултат отделът "Човешки ресурси" на компанията вече не разчита изцяло на системата, а сам преглежда кандидатурите, които софтуерът е одобрил по зададените критерии.

От компанията обясняват, че вече не се доверяват на механичното избиране на кандидати. Целта им е била да се наблегне на разнообразието и равнопоставянето на работното място.

Въпреки грешката в софтуера Amazon остава с най-равномерно разпределените позиции - 40% за жените и 60% за мъжете, в сравнение с компаниите Microsoft, Apple, Google и Facebook, в които процентът на наетите дами е по-нисък.

Експериментът на компанията, за който Reuters разказва, ще послужи за урок на големи компании, като Hilton Worldwide Holdings Inc (HLT.N) и Goldman Sachs Group Inc (GS.N), които също работят по технологии за оценяване на кандидати.

Според проучване на "CareerBuilder" през 2017г., 55 процента от мениджърите "Човешки ресурси" смятат, че изкуственият интелект ще бъде неделима част от работата им през следващите пет години. Работодателите от дълго време искат софтуер, който да ги улесни с подбора на кадри, но специалисти в сферата смятат, че е необходима още доста работа, за да се създаде надежден алгоритъм.