Качеството на съня е много важно за това колко продуктивни сме на следващия ден докато сме на работа. Напрежението и стресът определено са врагове на доброто наспиване, но има още редица дребни на пръв поглед фактори, които въздействат негативно.

Експертите от американската Национална фондация за съня посочват няколко необичайни трика, които помагат със заспиването и гарантират по-добра почивка:

Спортувайте

Не е нужно да ходите всеки ден на фитнес, но да имате поне малко движение през деня. Излежаването през целия почивен ден със сигурност пречи на заспиването вечер.

Настройте температурата в спалнята си

Колкото и да е студено навън, при приготвяне за лягане температурата в спалнята ви не трябва да е прекалено висока. Експертите посочват, че там не трябва да е горещо, а дори леко хладно - между 15 и 19 градуса.

Матракът и възглавницата са особено важни

Старият ви матрак може да ви е много любим, но ако вече го ползвате около 9-10 години, значи е време да го смените. Възглавницата, от своя страна, трябва да ви е по мярка и да ви е удобна.

Светлината трябва да бъде приглушена

Дори преди да е дошъл моментът за лягане, светлината в стаята, в която се намирате, не трябва да е прекалено силна. Добре е тя да бъде мека и приглушена.

Избягвайте яденето, алкохола и цигарите

Яденето на обилни и пикантни вечери преди лягане ще ви причини сериозен дискомфорт. Избягвайте ги поне 2-3 часа преди лягане. Ако сте гладни, хапнете нещо малко не по-късно от 45 минути преди сън.

Успокойте тялото си

Непосредствено преди лягане правете нещо, което ви кара да се отпуснете. За някои четенето е най-добрият избор. По-добре избягвайте лаптопа или смартфона си, заради агресивната светлина на мобилните устройства, която може да ви разсъни.