България се появява на световната карта с находища от трюфел едва през последните 15 години, но пък има голям потенциал дори за култивиране на скъпоценния природен дар. Точна статистика за находищата на трюфели у нас няма, няма и данни за количествата изнасяни от нас за година, пише БНР.

Намира се предимно черен летен трюфел, който е най-разпространен във всички региони на страната. По-рядко се открива белият трюфел, който понякога достига до космически цени на световните пазари и може да донесе големи печалби на т.нар. ловци на трюфели.

Скъпият бял трюфел силно поевтиня

Скъпият бял трюфел силно поевтиня

Добри новини за любителите на ароматната гъба

Както във всеки занаят е нужно и търпение и постоянство и най-вече добре обучено куче, което да върви "по следите" на ароматната гъба. Смята се, че хората, които се занимават с това у нас са около 10 хиляди, но броят им не е постоянен, защото някои се отказват, когато цената им намалява в световен мащаб. Тя се определя спрямо добива.

В България търсене на такава стока почти няма, трюфелите се смятат за скъп деликатес, който почти не намира приложение в националната кухня. 

Но повечето запознати, подобно на иманярите, пазят в тайна находищата.

В Хърватия хлябът стана по-скъп от свинското месо

В тази европейска държава хлябът стана по-скъп от свинското месо. Цената му гони 6.65 евро

Потребителските цени през юни са се увеличили с 12,1 на сто

"Така трюфелите се оказват достъпни само за посветени", казва Димитър Димитров - председател на асоциация "Български трюфел". Преди 10 години, той попада почти случайно в "затвореното общество" и смята, че е крайно време събирането на трюфели да намери място в българското законодателство, защото само така може да се работи регламентирано и в България.

"В България трюфелът не съществува като култура, ако съдим по нашето законодателство - посочва Димитър Димитров. Той поси, че няма никакво подпомагане за желаещите да организират конкретно трюфелни плантации. А в чужбина ако решиш да правиш такава плантация, ти получаваш от държавата много големи субсидии за първоначално засаждане, които ти покриват почти 90% от началните разходи. После пък има 10 годишен план, с който се подпомагат плантациите, като най-трудни са първите пет, защото тогава няма никакъв добив. Много сериозно подпомагане има в Италия, Франция, Испания, но в България сме далеч от тяхната практика."