Проливните дъждове през тази година край района на речния басейн на Танаро в Италия, дом на ценения от мнозина кулинари бял трюфел от Алба, зарадваха почитателите на скъпата гъба с голяма реколта. Това доведе до по-ранен старт на сезона, но и стопи сумата, която търговците на едро отделят за белия трюфел.

Цените на ароматния продукт паднаха с 30 процента спрямо стойностите си от миналата година, което означава 100 евро за закупуването на 72 грама бял трюфел. През същия период на миналата година скъпата гъба вървеше по 100 евро за около 52 грама, пише Bloomberg.

По-ниските цени за търговия на едро не означават задължително по-достъпно запасяване със скъпата гъба от купувачи. Всичко зависи от договорените отношения между търговците на едро, дистрибуторите и готвачите, които могат да повлияят на пазара. Затова купувачите трябва да имат едно наум от къде се снабдяват с най-ароматната гъба в света.

Кулинари съветват, че всеки трябва да познава добре доставчика си, за да бъде сигурен в качеството на продукта, а шефовете по ресторанти в Лондон обясняват, че гъбата се продава доста добре.

Сезонът е кратък и обикновено започва да тече от ноември до първите дни от януари, но тази година трюфелите започнаха да навлизат на пазара през септември.