Илон Мъск отхвърли искането на Украйна да разшири сателитната си интернет услуга до Крим. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари, Мъск и правителството на САЩ предоставиха на Киев хиляди сателити на на интернет услугата Starlink, позволявайки на украинските сили да комуникират. Това позволи връзка с разузнавателни дронове, предоставяйки ценна информация в реално време за руските движения. Напоследък обаче се докладва за проблеми във връзката.

Миналата седмица услугата е претърпяла "катастрофални" прекъсвания, което предизвика спекулации, че тя е била изключена в зони, контролирани от Русия - вероятно за да попречи на Кремъл да саботира мрежата. Това стана ясно от източник на Financial Times, цитиран от Business Insider.

Според политологът и основател и президент на компанията за изследване на политически рискове Eurasia Group Иън Бремър Мъск е потвърдил, че сателитната услуга е била умишлено деактивирана.

Бремер коментира, че Мъск бил помолен от украинското министерство на отбраната да активира Starlink в Крим, но милиардерът "е отказал предвид потенциала за ескалация".

Има и информации, че Мъск е разговарял с руския президент Владимир Путин. В Twitter обаче Мъск категорично отрече да е имал скорошен разговор с руския лидер, като написа в началото на седмицата, че е "разговарял с Путин само веднъж и това е било преди около 18 месеца".