Оригиналната карта, създадена от Уолт Дисни и нарисувана от художника Хърб Райман, бе продадена на Дисниленд търг в Лос Анджелис за 708 000 долара.

Въпреки че не успя да достигне очакваните 900 000 долара, се вярва, че тя е най-скъпата продадена Дисниленд карта. Не е разкрито кой е купувача, съобщава Forbes.

Търгът бе посветен на историята на Дисниленд и включи близо 1000 редки и забележителни предмети от някои от най-добрите колекции в света. Сред тях бяха билети, оригинални реквизити, превозни средства от парка, както и сувенири, събирани шест десетилетия.

Чертежът на увеселителния парк е бил използван за среща с инвеститори от American Broadcast Cooperation (ABC) през 1953-та година, които се съгласяват да финансират Дисниленд.

Снимка 301071

Източник: Van Eaton Galleries / Facebook

По това време Уолт Дисни вече е създал Мики Маус и Доналд Дък, както и е продуцирал филмите "Снежанка" и "Алиса в страната на чудесата. "

След като картата служи за срещи и с други инвеститори, тя е била дадена на асистента по продукцията Гринейд Куран, който я е пазил повече от 60 години.

Визионерът и шоуменът, Дисни, се вдъхновява да създаде тематичния парк след като прекарва време с дъщеря си в парк и въртележка в Лос Анджелис.

Първият парк е построен в Анахайм, Калифорния през 1955-та година. Той е вторият по посещаемост увеселителен парк за 2016-та година след "Вълшебното кралство, " който също е част от парковете на Дисни.

Повече от 60 години, Дисниленд има влияние върху популярната култура и гради поколения верни фенове.