Преди година феновете на авиацията останаха разочаровани, след като европейският производител Airbus обяви, че спира производството на емблематичния си модел A380 - най-големият граждански самолет. Сега обаче те имат повод за празнуване.

Гигантът се връща отново, макар разрязан на парчета. Става въпрос за самолет, ползвани от Singapore Airlines и бракувани през 2017 година.

Машата е рециклирана от специализираната в това германска компания Aviationtag. За целта е използван фюзелажът на A380 97-SKA или първият вид на модела, който беше изваден от употреба, пише CNN.

Краят на една ера: Airbus спира производството на A380

Краят на една ера: Airbus спира производството на най-големия пътнически самолет

След като и последният клиент се отказа от него

Така отделните парчета от него с размер 35 на 88 милиметра се продават за 27,95 евро, а от тях могат да бъдат направени ключодържатели и други аксесоари.

Снимка 467612

Източник: https://www.aviationtag.com/

A380, най-големият пътнически самолет в света, направи своя първи полет пред 15 години. Тогава Airbus заложи на това, че в следващите години авиокомпаниите ще се нуждаят от много големи самолети. Те обаче не оправдаха очакванията на европейския доставчик.

Досега от модела са доставени общо 234 бройки, което е под една четвърт от прогнозираните 1200 бройки при представянето на модела.

Със спиране на производството през миналата година стана ясно, че ще бъдат засегнати 3500 работни места, но анализатори очакват тези хора да бъдат насочени към производството на други модели.