Банкомати, през които можеш да купуваш и продаваш криптовалути. Тази новост, която може да бъде открита по бензиностанциите и магазините за цигари в Щатите е стимулирана от все по-големия интерес към дигиталните активи след рекордното им покъпване през последните месеци.

Такива банкомати могат да бъдат намерени, както в Монтана, така и в Каролина и Ню Йорк, пише Reuters. А някои от тези машини позволяват и теглене на пари в брой от тях.

В резултат на манията по bitcoin, която изпрати цената му над 58 000 долара, броят на тези машини на територията на американския пазар расте с бързи темпове.

Операторите на малки магазини за цигари и напитки в Щатите, като CoinFlip и Coin Cloud са инсталирали хиляди банкомати за криптовалути в последните месеци, изпреварвайки конкурентите си.

Към януари броят на тези машини за цялата страна достига 28 185, а грубо 10 000 от тях са заработили наскоро. Някои от тях позволяват търговия единствено с bitcoin, но други допускат операции и с други дигитални валути.

А причините много от инвеститорите в дигитални валути да изберат този вариант вместо търговията онлайн са доста. Една от тях е, че така те много по-лесно могат да обърнат активите си в пари в брой и да ги изтеглят. Други искат директно да правят преводи или да си гарантират повече анонимност.

Не от всички видове банкомати обаче могат да се теглят пари в брой, а те са и по-скъпи. Таксите за използването им варират от 6 до 20% от сумата на транзакцията, като те варират в зависимост от оператора им, както и от местоположението им.