Не преди много време, за да се диверсифицират спестяванията, бе достатъчно да се разпределят инвестициите между акции и облигации. В среда на глобална обвързаност на активите от различните класове обаче, това вече въобще не е достатъчно. Трябва много по-агресивно да диверсифицирате източниците си на доход. 

Ето няколко съвета как наистина да разпределите спестяванията си така, че да останете по-слабо засегнат от евентуална нова финансова криза. 

Диверсифицирайте инвестициите си 

Не само по пазари, но и по класове активи. В портфейла си всеки инвеститор трябва да държи известна част в кеш, суровини, имоти и компании с "отрицателни бети" - т.е. такива, които имат склонност да се движат в противоположна на пазара посока. 

Създайте си източник на пасивен доход

Можете да погледнете и към алтернативни инвестиции. Например към инвестиции в недвижими имоти, носещи доход под формата на дивидент, чрез платформи за споделено финансиране.

Обърнете се към акции на компании изплащащи не само стабилен, но и повишаващ се дивидент. Вече сме обяснявали, защо този род инвестиции са добри сами по себе си.

Започнете страничен бизнес

Не е добре всичките ви спестявания да са насочени към финансови активи. Заделете част от средствата си, за да стартирате собствен бизнес. Разбира се това трябва да е добре обмислено, защото процентът на фалиращи предприемачи е много голям.

Трябва да отбележим обаче, че предприемачеството е един от малкото пътища към забогатяването.

Участвайте в съдружия

Независимо с какъв бизнес се занимавате, винаги търсете начини да го разраствате. Един от начините е да сключвате съдружия с експерти в други области и с други бизнеси, с които се допълвате и подпомагате. Две е винаги повече от едно.

Разбира се ключов фактор тук е да влизате в добре обмислени съдружия, като подбирате особено внимателно партньорите си. Това е като да си избирате половинка в живота. Веднъж направен грешен избор, може да ви струва скъпо.

Върнете кредитите си

Ниските лихви могат да ви привличат, но може би не е лоша идея да закриете задълженията си, особено скъпите такива. Защото, ако ситуацията с другите източници на доход се влоши, може да ви се наложи да се разделите с ценни активи, в изключително неподходящ момент и на много ниска цена.

Започнете от най-скъпите си задължения и впоследствие преминете към по-евтините такива. 

Фокусирайте се върху стойността

Мислете за това как можете да създадете голяма стойност. Поставяйте си високи цели.

Да се опитвате да направите еднократни удари не е добра идея. Много е вероятно да изразходвате голяма част от спестяванията си да се опитвате да "оправяте" лошите си инвестиции, вместо да използвате средствата, за развиване на някаква бизнес идея, с използване на наличния ви капацитет.

Внимавайте с потреблението

Ключът към финансовата независимост се крие в това, да живеете под възможностите си. Така ще можете да спестявате, намалявате задълженията си и инвестирате в бизнес идеите си или в тези идеи, които според вас ще ви направят богати.