Американците със среден доход съставляват 61% от цялото население на САЩ през 1971 година. А 44% сами се определят като такива през 2014 година. Според официални данни на центъра Pew Research Center техният дял е 52% през 2016 година, а сега представителите на средната класа са значително по-малко.

Pew дефинира средната класа в САЩ, като тези граждани, които печелят от 2/3 от или до два пъти повече от средния годишен доход на едно домакинство, пише Business Insider.

Средният доход на домакинствата през 2017 година е $61 372, което означава, че средната класа американци са печелили около $40 743 до $122 744.

Изчезващата средна класа оказва най-сериозно влияние върху търговията на дребно и особено върху хотелиерството.

Създателят на концепцията за бутикови хотели Иън Шрагер смята, че на хотелите ще им се наложи да избират една от двете опции - богатите американци и тези, с малко доходи.

Отразявайки промяната в населението хотелите вероятно ще станат или ултра-луксозни и скъпи или много ценово ориентирани през следващите 10 години. Според Шрагер луксозните хотели ще бъдат много по-малки с 80-90 стаи, които обаче ще бъдат много просторни. Те ще са много скъпи и ще са изпипани до най-дребните детайли.

Иън очаква и много по-евтини хотели, които също ще са в добро състояние и ще предлагат разнообразие от възможности за забавление, храна и напитки. По думите му хотелите ще трябва да си изберат един от тези два маршрута, като той не вижда вариант за нищо "по средата".