Президентът на Киргизстан Садир Джапаров заяви, че ако настоящата ситуация в страната продължи, външният дълг ще бъде закрит до 2035 година.

"Да забравим темата за външния дълг. Дори ако външният ни дълг нарасне до $10-15 милиарда, няма място за притеснение. През 2020 г. външният дълг на страната възлизаше на около $5 милиарда. Тази сума представлява външният дълг, натрупан над 30 години. Целият външен дълг ще изплатим до 2035 г.", каза Джапаров в интервю за киргизката агенция "Кабар", цитиран от finmarket.ru.

Киргизстан изнася все повече злато, а икономиката й нарасна с 50% за 3 години

Бившата съветска република, която продава тонове злато на Швейцария и печели все по-добре от това

Износът се е увеличил 115 пъти само за една година

Според президентът времето на най-големите плащания съвпада с времето, в което е работил екипът му. Той също така изрази увереност, че няма да има проблеми с плащанията и подчерта, че състоянието на икономиката се е подобрило.

"В бъдеще ще теглим заеми за изплащане на проекти, това няма да се отрази на републиканската хазна и на джобовете на хората, докато има мир и стабилност в страната, ще плащаме безпроблемно.

5500% ръст: Защо Киргизстан не може да се насити на германските коли и авточасти

5500% ръст: Защо Киргизстан не може да се насити на германските коли и авточасти

Икономически бум или най-обикновено заобикаляне на санкциите

Според Министерството на финансите на страната в края на 2023 г. публичният дълг на Киргизстан (външен и вътрешен) възлиза на $6,2 милиарда. Повече от половината (53,6%) от външния дълг се състои от многостранни заеми - още $2,5 милиарда. Още над 2 милиарда долара (44,9 %) страната дължи в рамките на двустранни преференциални заеми. От тях 36,7% от външния дълг на републиката е дълг към Експортно-импортната банка на Китай, който възлиза на 1,7 милиарда долара в края на 2023 година.