Периодът 2022-2023 г. едва ли ще бъде записан в учебниците като време на икономически просперитет и бум на международната търговия. Освен ако учебниците не са издадени в Киргизстан.

За миналата година бившата съветска република близо 6-кратен ръст на вноса от Германия и скок с цели 5500% в една конкретна категория - нерелсови моторни превозни средства и части за тях. Какво стои зад тези изненадващи данни - отговорът зависи от това кого питате.

Не е ядрена физика

Според официални данни, износът на Германия за Киргизстан е скочил от под 60 млн. долара през 2021 г. до над 353 млн. долара през 2022 г. През миналата година доминиращи са били именно автомобилите и авточастите (на стойност от над 192 млн. долара). По същото време западните страни наложиха санкции на Русия, а много международни компании напуснаха страната.

Снимка 644643

Източник: Trading Economics

Аномалията беше забелязана първо от главния икономист на Института за международни финанси Робин Брукс. "Не е нужно да си ядрен физик, за да се сетиш, че всичко това отива в Русия. Не може да се каже, че Киргизстан изведнъж преживява някакъв икономически бум. Германия трябва да спре това", написа в x/Twitter той.

И допълни, че авточастите "се използват от руски олигарси, за да си ремонтират G-класите".

Киргизстан изнася все повече злато, а икономиката й нарасна с 50% за 3 години

Бившата съветска република, която продава тонове злато на Швейцария и печели все по-добре от това

Износът се е увеличил 115 пъти само за една година

Действително, Киргизстан от 2015 г. е член на Евразийския икономически съюз, иницииран от Русия. Той включва и митнически съюз, т.е. вносът на автомобили е без митническо оформяне, а регистрираните в Киргизия автомобили свободно се движат по руските пътища.

Има и фирми в Русия, чийто бизнес е именно да съдействат за придобиване, транспорт и регистрация на автомобили от републиката.

Ние просто не крадем

Публикацията на Брукс в социалната мрежа предизвика сериозен отзвук. Коментар написа и вицепремиерът Едил Сайсалов: "Не е нужно да си ядрен физик, за да установиш, че има реален бум на нашата икономика. Въвели сме сериозни административни реформи и прилагаме принципите на отговорното управление (т.е. не крадем)".

Ако и за последното твърдение да е по-трудно да намерим доказателства в масивите от данни на международните организации, то за икономическото "здраве" на Киргизстан говори порталът на Световната банка. От него разбираме, че ръстът на БВП през миналата година е бил 7% (до почти $11 млрд.), а през 2021 г. - 6,2%. Инфлацията за 2022 г. е 13,9%, безработицата - 4,6% с тенденция към понижаване.

Представители на ЕС са коментирали с властите в страната потенциалните рискове от нарушаване на ембаргото срещу Русия, но на няколко пъти те са получили уверения, че режимът се съблюдава строго.