Германското правителство притежава доказателства, че Huawei си сътрудничи с китайското разузнаване, съобщава бизнес изданието Handelsblatt, цитирано от Reuters.

"Към края на 2019 г. ни бе предоставена разузнавателна информация от САЩ, според която има доказателства, че Huawei си сътрудничи с разузнавателните органи на Китай", пише вестникът, цитирайки източник от външното министерство.

Изданието не е успяло да получи официален коментар от германското правителство, нито от Huawei.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел и партията ѝ са разделени дали телекомуникационното оборудване на Huawei създава заплаха за сигурността на най-голямата европейска икономика, в която и трите мобилни оператора са клиенти на китайската компания.

Кой притежава Huawei?

Кой притежава Huawei?

Компанията се опита да обясни

Сред скепцитиците е именно Министерство на външните работи. Вестникът цитира документа, от който става ясно, че информацията от САЩ е убедително доказателство, че китайските компании не трябва да бъдат допускани в изграждането на 5G мрежи.

Във вторник Великобритания взе решение да ограничи използването на телекомуникационно оборудване от Huawei в изграждането на мрежата от следващото поколение.

Днес Европейският съюз излезе с доклад, според който държавите от блока ще имат право да блокират или ограничават високорискови доставчици от изграждането на 5G мрежите. Подходът е идентичен с този на Великобритания, а решението ще бъде на всяка отделна страна. Брюксел препоръчва страните да разчитат на няколко различни доставчици, вместо да разчитат само на един.

Великобритания допусна Huawei до 5G мрежата си, но с условия

Великобритания допусна Huawei до 5G мрежата си, но с условия

Решението на Борис Джонсън е компромис, който трябва да задоволи всички