Българското правителсто ще предложи извънредни мерки за стабилизирането на икономическата ситуацията в страната, която се създаде след обявяването на извъредно положение на 13 март заради разпространението на коронавируса. Това стана ясно на извънреден брифинг на министритите на финансите, на транспорта, на икономиката, на правосъдието и вицепримиера Томислав Дончев.

Припомняме, че в петък бяха принудително затворени голяма част от търговските обекти в странат, с изключение на хранителните магазини, аптеките, банките и още няколко вида.

Финансови мерки

Ето защо по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще бъде осигурена ликвидна подкрепа за пострадалите бизнеси от Българската банка за развитие. Идеята е фирмите, сред които много малки търговци, да получат финансова подкрепа за своето оцеляване от държавната финансова институция. Самата тя ще получи допълнителен държавен ресурс, ако има такава нужда.

Заедно с това друга предлагата мярка е държавата да поеме 60% от възнагражденията на служители във фирми, които са пострадали от извънредните мерки и са на път да съкращават персонал. Съотношението на подкрепа е същото, каквото се изплаща от държавата при безработица и целта превантивно да се отделят средствата. Средствата ще се отпускат след кандидатстване пред Агенцията по заетостта и ще бъдат отпускани само за служители, които биха били съкратени.

По отношение на наближаващите срокове за счетоводно приключване на годината, от правителството ще предложат удължаване на срока до средата на годината - 30 юни. Ще бъде предложено и удължаване на срока за плащане на данъците с отстъпка, за да се избегне струпване на хора в посления момент.

Горанов заяви още, че ще бъдат преразгледани големите инвестиционни проекти като например планираното закупуване на нова военна техника. По думите му тези планове засега ще бъдат замразени до стабилизирането на ситуацията в страната.

Провизии и транспорт

По отношение наличието на хранителни запаси, министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че "категорично има налични храна и стоки от първа необходимост". "В Министерство на икономиката проведохме среща с представители на почти всички големи вериги магазини за храни. Потвърдиха, е натискът върху магазините определено е спаднал. В складовете и магазините стоки са налични", допълни още той.