Европейският съюз е изтеглил от Украйна 10 млн. тона зърно и слънчоглед по създадените "коридори на солидарността" - сухопътни и речни маршрути за ускорено извозване на хранителни продукти, обяви на страницата си в една от социалните мрежи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"От Украйна вече са изнесени 10 млн. тона зърно и слънчоглед. Украйна е световен хамбар и ние правим всичко възможно, за да доставим безценното зърно там, където то е най-нужно", пише Фон дер Лайен, цитирана от sinor.bg.

Износът на зърно от Украйна е намалял наполовина

Износът на зърно от Украйна е намалял наполовина

Очакванията са реколта да е от най-малко 50 млн. тона тази година спрямо рекордните 86 млн. тона през 2021 г.

На 5 август говорителят на ЕК Ерик Мамер заяви на брифинг в Брюксел, че вносът на зърно в ЕС от Украйна действа добре на световния пазар, тъй като освобождава допълнителни количества за възможни доставки за Африка от общността.

"Трябва да се разбере ясно как работи пазарът и по-точно фактът, че доставките на зърно се насочват към страните от ЕС, намалявайки натиска върху пазара и освобождавайки допълнителни количества на световния пазар за изпращане в Африка. ЕС не внася зърното в Европа, ние улесняваме възможностите на търговците за износ на зърно, а те сами решават накъде да го насочат", отговори Мамер на въпроса защо при криза с хранителните продукти в Африка държавите членки на ЕС внасят украинското зърно в Европа.

Украйна и Русия подписват днес споразумение за износ на украинското зърно

Украйна и Русия подписват днес споразумение за износ на украинското зърно

Споразумението, предложено от ООН освобождава износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна

Според говорителя на ЕК Адалберт Янс въпреки подновяването на износа на зърно от Украйна по море изпълнителният орган на ЕС ще продължи активно да поддържа вноса му по сухопътните и речните маршрути в общността, включително в рамките на "коридорите на солидарността". Според него само през юли ЕС е изтеглил от Украйна 2,8 млн. тона селскостопански продукти.