Политици от Европейския съюз ще се срещнат по-късно с AstraZeneca, за да разрешат конфликта с компанията, който заплашва да доведе до забавяне на ваксините и удължаване на затварянето на икономиките, предаде Bloomberg.

Разговорът между двете страни ще се проведе онлайн, а представителите на блока и Европейската комисия ще настояват компанията да спази сроковете си. Освен това те ще поискат "фундаментална" информация за планираните доставки през първото полугодие, е посочил източник на изданието.

През миналата седмица от англо-шведския производител предупредиха за забавяния в завода в Белгия, което допълнително ще удари и без това тромавия темп на разпространение на ваксините. В отговор от ЕС заплашиха, че ще въведат мониторинг на износа на ваксината, като Германия дори поиска да се наложи забрана за износа ѝ.

Проблемът при такъв сценарий е, че други страни може да отговорят с ответни мерки, а "война за ваксините" може още повече да забави приложението им, което ще подтикне политиците да удължат унищожителните за икономиката и здравеопазването мерки "срещу вируса".

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио отвърна остро на нападките от Европейския съюз, като в интервю, публикувано вчера, посочи, че компанията му е подписала договор за "най-добри усилия", който не посочва конкретен брой дози, които тя трябва да достави. По думите му въпреки че Европейския съюз и Великобритания са заявили ваксината по едно и също време, блокът е подписал договора едва три месеца по-късно.

Затова днес блокът изостава далеч зад САЩ и Великобритания по брой ваксинирани. В България бяха доставени 14 хил. дози от медикамента на AstraZeneca, като се очаква през февруари и март към тях да се добавят съответно 83 и 104 хил. Все пак у нас делът на имунизираните остава фрапантно нисък, като към днешна дата доза са получили 0,4 на 100 души. В Израел техният дял е над 46 на 100.

Снимка 515761

Източник: our world in data

Той все пак изтъкна, че когато AstraZeneca получи регулаторно одобрение в Европа, което трябва да се случи до дни, компанията ще достави незабавно 3 млн. ваксини, а целта е през февруари към тях да се добавят още 17 млн.

"Искам ли да се представяме по-добре? Разбира се", каза той в коментар, публикуван в La Repubblica и други вестници. "Но ако през февруари доставим количествата, които планираме, те не са малки. Смятаме да доставим милиони."

Същевременно говорител на компанията изтъкна, че тя не е пренасочила дози от Европейския съюз към други свои клиенти.