Унгария се готви за парламентарни избори през следващата година. И партията на премиера Виктор Орбан залага много на тях, като се готви за сериозни харчове преди вота. 

Правителството в Будапеща планира възстановяване 1,7 милиарда евро данъци за домакинствата в началото на 2022 година и значително увеличение на минималната заплата. Това потвърди Виктор Орбан по време на откриването на парламентарната сесия в понеделник.

По време на речта си министър-председателят посочи, че икономиката се възстановява с бързи темпове от пандемията, което дава възможност за въвеждането на нови мерки в подкрепа на домакинствата, пише EURACTIV.

Унгария успя да привлече 4,4 милиарда евро от международните пазари. Целта на правителството тези средства да бъдат използвани за покриването на мащабните разходи, направени в резултат на пандемията.

Правителството на премиера Виктор Орбан и досега обсипа с щедри субсидии електората. Това включва грантове за ремонт на дома и увеличаване на срока на мораториума върху кредитите до средата на следващата година.

Новите стъпки превдиждат възстановяване на данъчни плащания за всички семейства в началото на следващата година.

"Общо данъчните плащания, които ще бъдат възстановени, възлизат на 600 милиарда форинта (1,7 милиарда евро) и те ще засегнат 1,9 милиона родители", коментира Орбан.

В допълнение правителството готви намаляване на данъка върху дохода за хората под 25-годишна възраст, както и увеличение на минималната заплата до 200 000 форинта (565 евро) от 167 400 форинта (465 евро) в момента.